Summer Wine – Džem od jagoda i limuna

24/03/2015

Dzem od jagoda1-s

Kuva i piše:

Robert Denić

robert-denic-profil-200

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

SUMMER WINE

Pre par dana kolege i ja pravili smo oproštajnu žurku za koleginicu koja prelazi na drugo radno mesto. Osećanja su bila podeljena- tužni jer odlazi iz kolektiva, srećni jer je dobila bolje radno mesto koje zaslužuje.
Tog dana,uoči žurke, prolazio sam pored omiljene tezge na pijaci i, ugledavši jagode, došao do fantastične ideje. Negde sam pročitao da, prema verovanju drevnih Rimljana, jagode otklanjaju melanholiju, a ako je podelite sa nekim koga volite, ta veza postaje još jača. Znajući da će na žurci biti samo ljudi koji me vole i koje volim, rešio sam da napravim čarobni napitak koji će sigurno svi probati. To će biti dovoljno:

 • 1 kg jagoda
 • 100 gr Agava sirupa
 • 1 limun

Jagode oprati i staviti u veću šerpu. Malo ih izgnječiti i dodati sok od iscedjenog limuna. Krčkati ih na tihoj vatri sat i po vremena i stalno mešati. Povremeno kašikom sklonite penu koja se stvara. Poslednjih pola sata krčkanja, postepeno dodavati Agava sirup dok ne dobijete slatkoću koja Vam odgovara. Džem je gotov kad počne lepo da se odvaja sa dna šerpe.

Dzem od jagoda2-s

Svi su probali džem ( xa, xa, xa). Sada sam siguran da ćemo se voleti još više, a koleginicu ćemo sigurno vidjati skoro svakog dana, s obzirom na to da je njeno novo radno mesto udaljeno samo 200 m od našeg. Čarobni napitak deluje.

Play:14 komentara

 1. Koliko moze da stoji ovaj dzem, obzirom da jagode imamo samo sezonski?Kako da ga cuvamo?

  1. Džem može jako dugo da traje( stoji) ako ste uradili sledeće:
   1. Tegle moraju biti sterilne: Na pleh postavite papir za pečenje, poredjajte tegle tako što ih okrenete naopako, poredjajte i poklopce ( metalne), ubacite u rernu koju uključite na 100 C i ostavite ih na 15 min.
   2. Džem sipate u tegle dok su još vrele. Nemojte ih prepuniti ( 1.5 cm od vrha neka bude prazno), proverite da nije negde ostao vazduh, zatvorite tegle dobro i opet ih okrenete naopako i odložite( na ovaj način su tegle hermetički zatvorene).

  1. Može ponekad. Ali bi bilo dobro da nema šećera u sebi. U agavinom sirupu ipak ima dosta, pa ga ja kosristim samo za užinu.

  1. Možete da probate. Naša poznanica koja je na hrono ima ćerku koja boluje od dijabetesa. Pravi pekmeu od kasija bez ikakvog zaslađivača. Ali koristi one baš zrele kajsije. Svi koji su probali su oduševljeni.

 2. Pravila sam dzem od jagoda i od kajsija sa dodatkom agavinog sirupa. Super izgledaju ali oba dzema malo gorce u pozadini. Da li neko mozda ima isto iskustvo i u cemu je problem?

 3. Meni uglavnom vuku na kiselkasto zbog dotatka limuna. Nijedan ne gorči…. Ne bih znao zbog čega vam je tako? Možda da dodate malo više Agava zasladjivača? Možda je do voća, nije dovoljno slatko samo po sebi?…

 4. Ne znam zaista…. Voce je imalo ok ukus…. I jagode i kajsije su prekisele da bi ih pravila bez dodatne slasti. Hvala na odgovoru

 5. Ja sam ga pravila i pokvario se. Koristila sam umesto agava sirupa steviju ali iz marketa nisam mogla drugu da nadjem pa sad ne znam dali je do to. Dali da ga opet pravim ali sa fruktozom? Samo mjesec dana je stajao u frizider i pokvario se.

Ostavite komentar