Za izgleda fotografije zahvalite Ani koja je mlatila po tiganju, ali se vidi koliko je puterasto i ukusno. Zato je i “avangardno”
Kuva i piše:
Ana Anufrijev
Za klince je ovo bila večera. Ja sam se hrabro uzdržala i sačekala jutro. Divne su i hladne…
200 grama svinjske masti umutiti penasto sa 1 kafenu kašičicu soli. Dodati 50 grama prepečenog suncokreta, 1 kafenu kašičicu crnog susama i umešati 1 jaje. U masu staviti 1 prašak za pecivo i 1 šoljicu (100 ml) kisele vode (u originalnom receptu u nekoj staroj svesci u kući je belo vino), a ja ću sledeći put preskočoti svaku tečnost.
Onda dodati 5 kašika heljdinog brašna, 5 kašika konopljinog, 5 kašika integralnog speltinog i sa oko 350-400 g mekog speltinog brašna umesiti lepo testo. Brašno dodavati postepeno i rukama raditi testo, jer je moguće da vam neće sve trebati. Testo razviti na pobrašnjenoj podlozi i seći štapiče.
Prebacivati u pleh obložen pek papirom. Umućenim jajetom premazati sa četkicom svaki štapić i po vrhu sipati susam i kim. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.
Mi smo ih umakali u kefir i meni je bilo sasvim dovoljno.
PS. Oni koji tek počinju sa hrono ishranom neka preskoče kefir i ove štapiće jedu sa ajvarom ili nekom domaćom paštetom.
Sta moze umesto konopljinog brasna?
Možete da stavite bilo koje.