Štapići sa golicom i topljeni sir

17/10/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Svi koji prate pravila restrikcije sada treba da zažmure!! Šalim se, ne morate da žmurite, možda i treba da vidite šta sve možemo da jedemo, a da ne budemo debeli. I da pročitate zašto upotreba kačkavalja i starijih, pre svega masnih sireva, nije loša. Obećala sam da ću napisati tekst posvećen samo tome, ali evo malog uvoda u priču.

Naučnici Univerziteta u Kopenhagenu ustanovili su da je konzumiranje velike količine sira dobro za zdravlje srca. U studiji koja je trajala 12 nedelja, i u kojoj je učestvovalo 139 osoba, trećina ispitanika je svaki dan konzumirala 80 grama standardnog, masnog sira, dok je u ishrani druge trećine bilo zastupljeno 80 grama sira sa niskim procentom masnoće. Kontrolna grupa je umesto sira jela 90 grama hleba sa džemom.

Stapici sa golicom i topljeni sir 2 s

Rezultati su pokazali da kod grupe koja je konzumirala masni sir ne samo da nije došlo do promena u nivou LDL holesterola, obima struka i krvnog pritiska, već je njihovo opšte zdravstveno stanje bilo poboljšano. Iako je nivo LDL holesterola kod ispitanika svih grupa u proseku ostao isti, kod osoba koje su konzumirale mastan sir zabeležen je porast nivoa “dobrog” holesterola.

Šta znači restrikcija u hrono ishrani

A na masnijim sirevima upravo počiva originalna hrono ishrana koju je osmislio dr Alan Delabo pre više od 30 godina. On ih preporučuje svako jutro. Naravno, ne morate samo sireve da jedete, možete i druge stvari kao što su jaja, suhomesnato, puter, maslinovo ulje, različite pite…. Ali sir je br 1. Ja prva niti mogu niti hoću svako jutro da jedem sir.

Mladi sirevi nisu zabranjeni ali nisu na ceni iz dva raloga: imaju puno laktoze (šećer) i nemaju dovoljno masti, pa samim tim niti su zasitni, niti nam obezbeđuju dovoljno goriva. Nemojte zaboraviti da naš organizam “radi” na dva pogona: ugljeni hidrati i mast. A što se zaistnosti tiče i sami znate da morate da pojedete dosta mladog sira da biste bili siti, dok malo parče kačkavalja završi isti posao. Pa zato dr Delabo, onima koji baš vole mlad sir, savetuje da ga pomešaju sa malo pavlake.

Kačkavalj je nekada bio dozvoljen u restrikciji, ali ne znam kako i zašto je prestao da bude. Možda ima veze sa holesterolom. Pošto i sam Delabo onima koji imaju povišen holesterol dozvoljava mlad sir, ali to nije pravilo. Svi koji imaju zdravstvene probleme uvek moraju da se posavetuju sa lekarom. I da prilagode sebi ishranu dok ima se parametri ne poboljšaju. Povećan holesterol je često povezan sa stresom i genetikom, ali loše prehrabmene navike uopšte ne igraju malu ulogu. I često masne stvari nisu okidač, već preterana upotreba prerađenih namirnica i pre svega preterana upotreba slatkiša.

Ali bi svako, ko želi da menja svoju ishranu, trebalo da proveri krvnu sliku.

Stapici sa golicom i topljeni sir 3 s

E sad, koliko god vam kačkavalj zvuči dobro za jutro možda vam se sledeća činjenica neće dopasti: kačkavalj možete da jedete praktično neograničeno, ali hleb ne! U zavisnosti od vaše visine i aktivnosti dr Delabo preporučuje sledeće:

Između 150 i 160 cm visine: minimum 70 gr sira i maksimum 40 gr hleba (neaktivni) ili minimum 80 gr sira i maksimum 50 gr hleba (aktivni)

Između 160 i 170 cm visine: minimum 80 gr sira i maksimum 50 gr hleba (neaktivni) ili minimum 90 gr sira i maksimum 60 gr hleba (aktivni)

Između 170 i 180 cm visine: minimum 90 gr sira i maksimum 60 gr hleba (neaktivni) ili minimum 100 gr sira i maksimum 70 gr hleba (aktivni)

Između 180 i 190 cm visine: minimum 100 gr sira i maksimum 70 gr hleba (neaktivni) ili minimum 110 gr sira i maksimum 80 gr hleba (aktivni)

Nekome ko je do juče neograničeno jeo hleb ovo može da deluje premalo. Ali se varate. Iako se nikad nisam davila u hlebu, jesam jela više od preporučene doze. Ali kako sam počela da pojačavam namirnice u tanjiru, u smislu masnog sira i jaja, tako sam smanjila hleb. Ne merim uvek, znam otprilike kolika je moja mera, i nikad nisam gladna. Nekada pojedem malo više, ali ne mnogo. Da biste se ujutru zasiti ne morate da pojedete tri sendviča. Jedan dobro koncipiran je sasvim dovoljan.

I sada mi je interesantno pravljenje sitne stvari. Pa u skladu sa tim, evo recepta za odlične štapiće.

Potrebno vam je:

  • 100 grama speltinog integralnog brašna
  • 2 kašike golice (seme bundeve)
  • 1 ravna kašika putera
  • 1 dcl (ili malo manje) tople vode
  • Prstohvat soli
  • Krupna morska so za posipanje
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo
  • 1, 5 kašičica psilijuma

Golicu (seme bundeve) stavite u mlin za kafu i blago sameljite, ne skroz sitno, već da ostanu krupniji delovi. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, malo soli, psilijum i golicu. Puter otopite i stavite u brašno a zatim i mlaku vodu i zamesite testo. Rukama odvajajte loptice pa od njih napravite štapiće. Neka budu mali i debeli pošto testo nije baš idealno za preterano razvlačenje.

Poređajte ih na pek papir koji ste stavili u pleh. Malo namažute maslinovim ulje i pospite malo krupne morske soli. Ali ostavite mesta za sir. Pecite desetak minuta na 200 stepeni i pre nego što porumene ubacite kolut sira. Našla sam neki francuski, sličan kamemberu, samo sa dodatkom paprike. On će se otopiti za par minuta. Pipnite prstom po površini i videćete da je sir potpuno mekan.

Izvadite štapiće i sir iz rerne i navalite. Odmah, ne čekajte ni sekund! 🙂

Stapici sa golicom i topljeni sir 4 s

Prijatno!

Oni koji prate pravila restrikcije sve ovo isto mogu da urade sa mladim sirom ili svežom mocarelom. Ona će se isto istopiti u rerni.

 

 Ostavite komentar