Šta najčešće doručkujete kada postite?

28/11/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Božićni post počeo je danas i trajaće šest nedelja. U našoj zemlji mnogi poste zbog vere i tradicije, ali ima mnogo i onih koji to rade isključivo zbog zdravlja i balansa. I većina lekara i nutricionista će vam reći da je dobro povremeno izbaciti određene namirnice iz ishrane, kao što su one životinjskog porekla. Ali treba voditi računa šta se jede i koliko. Umesto da se živi na posnim kiflama iz pekare, koje su često pune margarina, u ishranu treba uvesti sveže povrće, integralni hleb, semenke, orašaste plodove, kvalitetna ulja….

Moram da priznam da nikad nisam bila dovoljno disciplinovana da izdržim duge postove, ali zato redovno imam posne obroke tokom cele godine.

Tih dana se trudim da jedem hleb sa semenkama jer više zasiti. Koristim maslinovo ulje umesto putera ili pravim najrazličitije namaze sa njim.

Recepti za jutarnje osvežavajuće namaze:

Pesto od bosiljka (samo bez sira)

Pesto od spanaća

 

Humus je odličan i za dane kada postite na vodi jer može da se napravi bez ulja i da i dalje bude fantastičan.

Potrebno vam je:

 • 100 gr skuvanih leblebija
 • 1 kašika tahinija
 • 1 čen belog luka
 • sok od 1/2 limuna
 • Voda po potrebi
 • Prstohvat morske soli

Veoma jednostavno se pravi. Prvo sameljete leblebije u blenderu, a zatim i ostale sastojke sa njima. Da biste dobili lep, gust i homogen namaz dodajte pred kraj po malo hladne vode.

Druga opcija je pašteta od tune.

Potrebno vam je:

 • Konzerva tune
 • 1 kašičica senfa
 • sok od 1/4 limuna
 • Prstohvat soli
 • 3 –  4 masline
 • 1/4 crvenog luka

Tunu dobro ocedite jer ako ima višak tečnosti napravićete nešto što više liči na sos nego na paštetu. Ali ako volite da umačete možete i tako. Stavite sve u blender i sameljite.

Oba namaza sam ovog puta kombinovala sa Frikomovim hrono pogačicama. Iako su tanke mogu da se preseku na pola pa da budu još tanje. Tako su zgodne za pravljenje mini sendviča.

Druga stvar koja je dobra kod njih je to što su pune semenki suncokreta i susama i celog zrna raži heljde. A to znači da će vas duže držati sitim.

Takođe, susam i suncokret su dobri izvori biljnih proteina koje treba pojačati u vreme posta jer životinjski proteini nisu u igri.

Jedinošto treba napomenuti da Frikomove pogačice imaju ulje u sebi, pa oni vernici koji strogo poštuju pravila, treba da ih preskoče sredom i petkom.

Predlozi za peciva sa semenkama:

Happy bread

Ražani hleb sa lanom

Nanin hleb

Semenke mogu da se ubace i u različite kaše pravljene od celog zdrna raži, heljde, prosa, ječma….

Božićni post počinje 28. novembra i trajaće sve do Božića, poslednji posni dan će biti 6. januar. Za to vreme su meso, beli mrs i jaja zabranjeni, ali su ulje i vino dozvoljeni svim danima osim srede i petka kada se posti na vodi. A riba se jede svake subote i nedelje. U poslednjoj nedelji posta ne bi trebalo da bude ribe i tada bi, po mogućstvu, trebalo da se posti na vodi.4 komentara

 1. Da li znate gde mogu da kupim hrono pogačice,ja sam tražila po vračaru i u veru ali nema?

 2. Ja se izvinjavam ali mislim da se senf ne moze korisriti u postu. Bar sam ja na C senfu vidjela da sadrzi jaja u tragovima. Ako grijesim izbinjavam se ?

Ostavite komentar