Ali možete da iskoristite bilo koje pečurke
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Mnogo priča je bilo na temu posta, ali ideja nikad dosta. Mislim da svi već znaju da su moje dve omiljene posne namirnice: avokado i leblebije, odnosno humus.
Avokado je nekima skup, lako oksidira ako nema dovoljno limuna i, na žalost, mnogima se ne dopada. S duge strane, humus je skoro svima omiljen, ekonomičan, a čak može da se pronađe i u svakoj prodavnici, ukoliko nemate vremena da kuvate leblebije. To im je jedini minus, moraju da se dugo potapaju i krčkaju oko sat vremena.
Ali zato leblebije, odnosno humus ima mnogo pluseva:
Nalazimo se u poslednjoj nedelji posta i ona je mnogima najteža, pa vam zato dajem nekoliko lakih i ukusnih predloga sa Ribella humusom. Još brže za pravljenje.
Pica sa humusom, sušenim paradajzom, lukom i maslinama
Potrebno vam je:
- 200 gr speltinog brašna
- 110 ml mineralne vode
- Prstohvat morske soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kašika maslinovog ulja (ako ne postite na vodi)
- 1 natural humus
- Pola šake sušenog paradajza
- Pola šake maslina
- Polovina malo crvenog luka
- Malo svežeg ruzmarina
- Krpupna morska so
Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Zatim zagrejte mineralnu vodu da bude mlaka i sve pomešajte. Ostavite testo oko pola sata da odstoji. Zatim ga razvaljajte u disk i zapecite oko deset minuta na 220 stepeni. Kada dobije zlatnu boju, izvadite ga i premažite humusom i ostalim đakonijama. Vratite u rerenu na desetak minuta.
Urnebesna umakalica
Potrebno vam je:
- 1/3 mladog luka
- 4 – 5 čeri paradajta
- 1/ 3 zelene paprike
- 1 pakovanje urnebes humusa
Ovaj humus je ljutkast i daje odličan kontrast svežem povrću. Na dno činije stavite humus pa povrće, začinite po želji i samo zabodite kašiku. Ovo može da bude odličan ručak u vreme posta, čak i za one koji prate najstroža pravila restrikcije.
Punjene paprike
Potrebno vam je:
- 1 paprika babura
- 1 pakovanje šitaka humusa
- nekoliko pečuraka
- Mediteranska mešavina začina
Ne morate da jurite šitake na pijaci, možete da kupite i šampinjone. Očistite ih i isecite pa ih na tihoj vatri propržite u suvom ziganju. Papriku operite, prepolovite i očistite. Napunite je humusom i dodajte malo pečuraka. I eto ručka. Ili večere.