Šta jedem kad postim? Ovo je moj spasilac

23/04/2019
Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Mnogo priča je bilo na temu posta, ali ideja nikad dosta. Mislim da svi već znaju da su moje dve omiljene posne namirnice: avokado i leblebije, odnosno humus.

Avokado je nekima skup, lako oksidira ako nema dovoljno limuna i, na žalost, mnogima se ne dopada. S duge strane, humus je skoro svima omiljen, ekonomičan, a čak može da se pronađe i u svakoj prodavnici, ukoliko nemate vremena da kuvate leblebije. To im je jedini minus, moraju da se dugo potapaju i krčkaju oko sat vremena.

Ali zato leblebije, odnosno humus ima mnogo pluseva:

Nalazimo se u poslednjoj nedelji posta i ona je mnogima najteža, pa vam zato dajem nekoliko lakih i ukusnih predloga sa Ribella humusom. Još brže za pravljenje.

Pica sa humusom, sušenim paradajzom, lukom i maslinama

Potrebno vam je:

  • 200 gr speltinog brašna
  • 110 ml mineralne vode
  • Prstohvat morske soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kašika maslinovog ulja (ako ne postite na vodi)
  • 1 natural humus
  • Pola šake sušenog paradajza
  • Pola šake maslina
  • Polovina malo crvenog luka
  • Malo svežeg ruzmarina
  • Krpupna morska so

Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Zatim zagrejte mineralnu vodu da bude mlaka i sve pomešajte. Ostavite testo oko pola sata da odstoji. Zatim ga razvaljajte u disk i zapecite oko deset minuta na 220 stepeni. Kada dobije zlatnu boju, izvadite ga i premažite humusom i ostalim đakonijama. Vratite u rerenu na desetak minuta.

Urnebesna umakalica

Potrebno vam je:

  • 1/3 mladog luka
  • 4 – 5 čeri paradajta
  • 1/ 3 zelene paprike
  • 1 pakovanje urnebes humusa

Ovaj humus je ljutkast i daje odličan kontrast svežem povrću. Na dno činije stavite humus pa povrće, začinite po želji i samo zabodite kašiku. Ovo može da bude odličan ručak u vreme posta, čak i za one koji prate najstroža pravila restrikcije.

Punjene paprike

Potrebno vam je:

  • 1 paprika babura
  • 1 pakovanje šitaka humusa
  • nekoliko pečuraka
  • Mediteranska mešavina začina

Ne morate da jurite šitake na pijaci, možete da kupite i šampinjone. Očistite ih i isecite pa ih na tihoj vatri propržite u suvom ziganju. Papriku operite, prepolovite i očistite. Napunite je humusom i dodajte malo pečuraka. I eto ručka. Ili večere.



Ostavite komentar