Šta je organizmu potrebno ujutru: nešto masno i slasno!

04/07/2016

Dorucak 6 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Neko bi pomislio da dr Alan Delabo insistira na siru ujutru samo zato što je Francuz. Ali se iza priče o siru krije, a ovo će se dopasti našim prijateljima koji su na LCHF,  priča o mastima!

Potrebno je 30 grama čistih masti dnevno da bi se zadovoljile svakodnevne potrebe ljudskog bića: za to će biti dovoljno 100 g sira, ali će biti potrebno 500 j jogurta ili 1 l mleka. Zato je bolje svakog dana jesti kompaktnu i tešku hranu nego velike količine laganih namirnica. Dr Alan Delabo, “Hrono ishrana na francuski način”

On objašnjava da će moderan čovek, slično svom primitivnom prethodniku, jesti masno ujutru, kompaktno u podne, slatko po podne i lagano uveče. On zabranjuje sve light proizvode iz kojih je prirodna mast uzeta. Kada to neko danas kaže i ne zvuči tako neobično, ali ne mogu da zamislim kako su ga gledali pre tridesetak godina kada se protiv masti svuda u svetu povela hajka. Dugi niz godina su nas ubeđivali da masti treba smanjiti na minimum, kao i meso, i da ćemo tako rešiti sve svoje zdravstvene probleme. Ali se desilo upravo suporotno, smanjivanjem pravih masti smo povećali unos ugljenih hidrata i količinu lažnih, biljnih masti koje su dovele do ekspanzije dijabetesa i srčanih oboljenja.

Budjavac 3 ss

Na našu sreću, jaja, slanina i sir su ponovo u modi i u medicinskom svetu.

Doručak će znači biti mastan jer ujutru treba jesti masno. Ali pazite, ne treba jesti bilo koje masti. Trebalo bi dati prednost zasićenim mastima od kojih je najveći deo sadržan u veoma msnim sirevima. Dr Alan Delabo, “Hrono ishrana na francuski način”

Pre nego što sam otišla na odmor, napravila sam još jedan test sa njegovim preporukama. I ograničila unos hleba, a povećala unos masti, odnosno sira. Prema tablicama koje on daje, osoba moje visine bi trebalo da pojede 60 grama hleba i 90 grama sira. Ukoliko je aktivna. A ja sam tih dana zujala na sve strane.

Plan je bio da napravim topli sendvič, kad već jedem kačkavalj. Ali sam znala da će mi oči biti gladne ako napravim samo jedan. Pa sam kupila proverenu koja može tanko da se seče. Nisam imala vremena da napravim svoj hleb koji takođe može tanko da se seče i da zasiti.

I isekla 4 tanane kriške. Takođe sam kupila  čedar, jer se odlično topi. Kriške sam namazala sa malo putera, stavila po list pečenice i nabila sendviče kačkavaljem. To uopšte nije bilo jednostavno jer 90 grama kačkavalja nije malo!

Solitere od sendviča sam ubacila u toster i sačekala da se sir otopi.

Kackavalj 4 s

Pa vi nemate pojma kako sam lepo doručkovala 🙂 .

Kackavalj 3 s

Posle dvadesetak minuta sam popila kafu. I čekala. Osetila sam glad tek kada je prošlo pet sati od obroka. Masno me je održalo.

Sada je pitanje da li bih mogla da jedem sir svaki dan? Ne, poznajem sebe. Iako sam veliki ljubitelj mlečnih proizvoda, meni iste stvari brzo dosade. Ali tu su uvek drugi izvori kvalitetne masnoće: puter, jaja, suhomesnato….

Pročitajte još:

Šta će nas pre upropastiti: meso ili ugljeni hidrati6 komentara

  1. Da li se ovaj sir odnosi na vanrestriktivni period s obzirom da je u restrikciji dozvoljen samo mladi, feta, sitni, mocarela i to ne cesto?

  2. Ne volim da ostavljam komentare ovog tipa, ali sam misljenja, da bi neko ko pise o ishrani, trebao da zna da je kačkavalj VRSTA punomasnog tvrdog sira (isto kao sto je edamer, cedar….) a ne naziv za tvrdi sir!

    1. Kako se tekst nije bavio različitim vrstama sira, već ulogom masti u doručku, tako nisam obratila pažnju na “kačkavalj čedar”. Ali sam ispravila da vas ne uznemiravam 😉 .

Ostavite komentar