Šta držite u svojoj kuhinji – hemiju, otrov ili začin?

18/03/2015

vegeta-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada god neko postavi pitanje “A da li smem Vegetu?” ja se trgnem i zapitam da li je moguće da neko ne zna da su ovi univerzalni začini prepuni soli i aditiva. Ne samo što nisu zdravi, već svoj hrani daju isti ukus. A ako neko već ne brine o zdravlju, zašto želi da jede istu kašiku začina u ama svakom obroku?!

Ja ove mikseve ne koristim već više od deset godina. Kada sam prestala da ih ubacujem u jelo nisam mnogo razmišljala o zdravstvenom aspektu, ali jesam o ukusu. Sve mi je bilo preslano i jednolično. Umesto njih, počela sam da ubacujem prirodne, sveže ili sušene začine u jelo. I da pravim svoje mikseve. I sve je odjednom postalo bolje.

A onda sam kasnije počela i malo više da čitam o hrani. I bila sam ponosna na svoju odluku.

Da pogledamo sastav uobičajenih začina u prodavnicama:

Vegeta – so, sušeno povrće 15,5% (šargarepa, paštrnak, luk, celer, peršunov list), začini, šećer, boja (riboflavin), kukuruzni skrob, pojačivači ukusa – mononatrium glutaminat i binatrium inozitat

Kulinat – so do 60%, sušeno povrće 14%, pojačivač ukusa E612 do 14%, E635, dekstroza, začini i prirodna boja E101(i) 0,03%

ili: Kuhinjska so 60%, sušeno povrće min. 17% (šargarepa, paštrnak, crni luk, celer, praziluk, kupus, krompir, brokula, peršun, beli luk, vlašac, paradajz prah), šećer, začini min. 3.5% (indijski kari, peršun list, kurkuma, crni biber, crvena slatka začinska paprika), maltodekstrin, dekstroza, ekstrakt kvasca, krompirov skrob (iako nema E naznaka u sastavu, ispod teksta imate spisak namirnica koje uvek u sebi imaju glutaminat)

Začin C – so, šećer, pojačivač ukusa natrium L glutaminat, sušeno povrće minimum 8% (peršunov list, celerov list), biber, prirodne boje – riboflavin i kurkumin

Ono što sam naučila čitajući deklaracije hrane za pse jeste sledeće – čak i kada proizvođač želi da sakrije tačne procente namirnica, da ne bi bilo očito da ima više loših sastojaka, jedno po zakonu moraju da urade: da ih poređaju po udelu. A to znači da na prvom mestu uvek stoji ono čega u džaku ili kesici ima najviše. Na prvom mestu svih ovih začina je so, i ona uglavnom čini više od 50 % ukupne količine. A dodatna so, kao i šećer, nam uopšte ne treba, jer je već ima svuda previše.

Tek posle ide različito povrće, a onda i gomila aditiva, šećera ili skroba. Pa razmislite šta sve stavite u supu u jednoj kašičici (ili kašiki) i zašto vam to treba.

Ono po čemu su ovi začini najviše na lošem glasu je natrijum glutaminat. U velikim količinama može da bude i jako toksičan, ali na naš organizam negativno deluje i kada se unosi u malim količinama. Dokazano je alergen, izaziva glavobolje, mučnine, grčeve, prolive…. A njega, na žalost, ima u skoro svim industrijskim hranama, osim u dečjoj. Barem bi tako trebalo da bude jer je zabranjen za upotrebu u hrani za decu.

Niko ne može da živi pod staklenim zvonom, ali svojim izborom namirnica koje koristimo možemo barem da smanjimo udeo lošeg.

Nazivi sastojaka koji uvek sadrže prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu:

glutaminska kiselina (E 620), glutaminat (E 620)
mononatrijumov glutaminat (E 621)
monokalijumov glutaminat (E 622)
kalcijumov glutaminat (E 623)
monoamonijev glutaminat (E 624)
magnezijumov glutaminat (E 625)
natrijumov glutaminat
kvaščev ekstrakt
bilo što “hidrolizirano”
bilo koji “hidrolizirani protein”
kalcijumov kazeinat, natrijumov kazeinat
kvasac, sastojci kvasca
autolizirani kvasac
želatin
teksturirani proteini
Vetsin, Ajinomoto (trgovačka imena mononatrijevog glutaminata)

Nazivi sastojaka koji često sadrže ili proizvode prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu:

karagenan (E 407)

bujon i temeljac

kocke za supu

protein surutke, koncentrat proteina sirutke

izolat proteina sirutke

bilo koji “okus” ili “aroma”

maltodekstrin

limunska kiselina (E 330)

bilo što “ultrapasterizovano”

ječmeni slad

pektin (E 440)

proteaza

bilo šta “enzimski modificirano”

bilo šta koje “sadrži enzime”

sladni ekstrakt

sojin umak

ekstrakt sojinog umaka

sojini proteini, koncentrat sojinih proteina, izolat sojinih proteina

bilo što “pojačano proteinima”

bilo što fermentirano

*ova dva spiska su preuzeta sa bloga Istine i laži o hrani

Probavne smetnje mogu da izazovu:

E 338 -ortofosporna kiselina ( u Coca- Coli )
E 339 -Na-fosfat -(konzervans)
E 340 – K-fosfat –
E 341 – Ca -fosfat( konzervans)
E 450- difosfati
E 461- metilcelulosa
E 466- CMC ( natrium carboximetilcelulosa)

Mogu da utiču na povećanje nivoa lošeg holesterola:

E 320 BHA (butil hidroxi anisol) (antioksidans)
E 321 BHT (butil hidroxi toluol) (antioksidans)

Nadražuju živce:

E 311 Octilgalat
E 312 Dodecilgalat

Posebno opasni dodaci, za koje se sumnja da su kancorogeni:

E 123 Amaranth – boja (otrovan i u USA zabranjen)
E 131 Patentplava boja
E 210 benzojeva kiselina ( Na-benzoat-konservans)
E 211, 213, 214 – soli benzojeve kiseline

*Ovaj spisak je preuzet sa B92

Spisak aditiva koji se koriste u hrani možete da pogledate ovde (spisak je na engleskom): http://www.qdaurica.com/newsdisp.asp?v=aWQ9ODc5Jm5tbT1ORVdT

i ovde: http://www.mbm.net.au/health/620-640.htm17 komentara

 1. Znam da je pektin prirodni sastojak voća (jabuke) ali mi sve to nešto sumnjivo kao sok od groždja-fruktoza (koju u životu ne bih stavila ni u šta)…nekad razmišljam da nešto ne treba jesti čak i ako ga HI dozvoljava…ili obrnuto…zdravo je ili nije zdravo. Što bi ti rekla tu smo pre svega zbog zdravlja, T o što nešto MOŽE ne znači da bi ga trebalo jesti.

  1. Slažem se sa tim. Posebno kada je u pitanju fruktoza. Jako je loša za organizam a do juče su je svi preporučivali kao odličnu zamenu za ovaj beli šećer. Drugo je prirodna fruktota koje ima u voću i koju ne unosimo u tolikim količinama. Zato ja gledam da sve što mogu pravim u kućnoj varijanti.

 2. Ajde da budem bezobrazna pa OVDE da te pitam nešto što nema veze sa postom iznad: Da li i koje mekinje koristiš?Mislim,koje su ti najukusnije (ako to uopšte ima neki ukus). Čitala sam da je zdravo a samo sam jednom probala (mislim one obične-pšenične,koje, predpostavljam, ne treba jesti ) pre ko zna koliko godina.

  1. Pravo da ti kažem, slabo ih koristim. Ponekad ih stavim u mafine, nekada njima pospem hleb. Ali ih nikad nisam jela same za sebe, odnodno u kaši.

 3. Eto,ja tek ne bih znala u šta i njih još da zbutam, pa rekoh ako već ne propuštam nikakvu specijalnu ”deliciju” da ih ja lepo preskočim 😀 A za domaće si definitivno u pravu. Meni mama sprema pekmez od šljiva bez šećera sa sve kožice mljaccccc ali prošla godina kakva je šugava bila nemADE šljiva ni za slikanje ! Ona za to koristi neku ”madžarku” a nje nije bilo ni za pojesti a kamoli u tim količinama. Nego ovaj ”s pektinom” mi donela sestra pre neki dan i neki Biocakes keks,koji sam joj ooodmah poklonila jer ima fruktozu a pekmez sam zadrzala…možda legne na one tvoje palačinke 🙂 nekad…kritikovala me nutr, poslednji put što nikada ne pojedem nešto slatko…a meni se nikako ne jede 🙁 ko za inat!

  1. I ja imam taj problem ponekad da mii se slatko uopšte ne jede. Ali bih zato jagnjetinu sa kajmakom omlatila više puta dnevno :). Jedi slatko, prijaće ti!

 4. Toooooo mi reci! Kaaako volim kad čujem da neko voli jagnjetinu! Aha! Eto tajnog sastojka za mladost Ane Čubele! Jer kad Ana pojede jagu…jaga postaje B12 !!!! Aj aj za ovo imaš kraljevački kajmak od mene! 😀

 5. E a kad smo već kod teme ”otrova” a i tvojih alergija možda bi neki post bloga ili stranice na face-u mogao biti u vezi sa otrovima u posuđu koje koristimo i sredstvima za održavanje kuhinje. Ja često o tome razmišljam i verujem da mnogo utiču i na alergije i na zdravlje generalno. A otrove u povrću na pijaci smo već apsolvirali ali tu uvek nadjemo ONU nepesticidnu bakicu pa joj kao verujemo jer nemamo drugog izbora…a ja kao dete ”sa sela” nekad se i drugačije snadjem 😀

 6. Koje vi zacine koristite kada pravite supu? Volela bih da se zauvek resim vegete i da je zamenim sa necim zdravijim i ukusnijim. Ako samo stavim so i seckani persun,opet mi nesto tu fali. Hvala. 🙂

  1. Napravite svoj miks začina: so, biber, suvi zeleniš po želji, papriku tucanu ili mlevenu, beli i crni luk u prahu, malo kurkume da dobije boju.

Ostavite komentar