Srpski “kavijar”

13/02/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ne, ovde nije reč o crnim ili crvenim malim zrncima koji se dobijaju iz ribe. Mada i takav kavijar obožavam. Ovde je reč o namazu, za koji ne znam ko je prvi smislio i dao mu ovakav naziv.

Radi se o siru, orasima i, pre svega, belom luku.

Ali to ne znači da srpski kavijar, u pravom smislu te reči, nije postojao nekada. I ne samo da je postojao, već je bio i čuven. I zvao se se kladovski. Kažu da su ga jeli na Titaniku i da se čak pojavio u jednoj od epizoda čuvene Dinastije kada je Aeksis tražila od ljubavnika da joj donese kavijar i da bude baš kladovski.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Međutim, ljubitelji kladovskog kavijara, pisao je svojevremeno i Blic, prinuđeni su na apstinenciju već jako dugo pošto su praistorijske ribe od kojih se dobija (crnomorske morune, jesetre, pastruge) kao ugrožena vrsta stavljene pod zaštitu. Nekada redovni posetioci Dunava, vremenom su skoro iščezle iz naših voda jer im je izgradnjom hidroelektrana Đerdap I i II prekinut put od Crnog mora do prirodnih mrestilišta u Đerdapskoj klisuri i dalje na severu (pojedine su stizale čak do Beča).

Elem, da se vratimo na beli srpski kavijar koji smo pravili u jednom od Pidžama partija.

Pogledajte kako je to izgledalo:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/387926965291797/

Kako sam već rekla, ne znam ko je smislio ovaj namaz, ali mu svaka čast. Milena je došla na ideju da ga pravimo, ali sam ja, kao inače, morala nešto da uradim i po svome. Pa nisam pratila njena upuststva da stavim sirov luk, već sam celu glavicu uvila u foliju i ispekla u rerni, tako da je luk, unutar svoje ljuske postao kao pasta. I verujte mi, takav, ima daleko bolji ukus i miris nego sirov i vredi ga tako stavljati u namaze.

Potrebno vam je:

  • 200 grama mladog sira
  • 200 grama kajmaka ili pavlake
  • 1 manja glavica pečenog belog luka
  • 100 grama pečenih oraha (ili badema ili lešnika ako ste u restrikciji)

Naravno, oni koji prate stroga pravila restrikcice ovaj namaz mogu da probaju samo sa sirom (zbog nemešanja više mlečnih proizvoda. Ali onda preporučujem i dodatak maslinovog ulja ili malo rastopljenog putera. Da dobije na masnoći.

Pravljenje, kao što možete i da naslutite, veoma jednostavno. Sipaj, pomešaj, serviraj! Ali bi trebalo sve samleti, zbog oraha, u nekom blenderu. Mi smo naravno opet ikosristili Bosch-ov Maxo Mixx, od milja zvan Boško. Zaista najbolji blender koji sam u životu imala i od kojeg se ne razdvajam, što možete da vidite iz lajva u lajv.

Sve sastojke stavite u blender, nekoliko puta obrnete i prebacite u činiju. Da bi lepše izgledalo, sačuvajte malo pečenih oraha da pospete namaz. Ili badema, ako ste u restrikciji. Ili lešnika.

A taj dan smo pravili još svašta nešto. Pogledajte recepte:

Hrskavi štapići od raži i heljde sa dodatkom PIVA!

Pločice s pivom i puterom

Džem od slanine

I ne brinite zbog ovog piva u receptima. Iako nije dozvoljeno piti pivo u restrikciji, jerbo goji jako, možete ga povremeno u malim količina dodati u testo. Alkohol jako brzo ispari a ostatk da pecivu neviđeni šmek. Ovde smo da budemo lepi i mravi ali i da uživamo u gurmanlucima.

Na kraju sam dodala preko ovog srpskog kavijara i malo maslinovog ulja i goranski začin na koji smo se ozbiljno navukli, kao pravi narkomani.

Prijatno!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”

 Ostavite komentar