Kuva i piše: Ana Ćubela Sledeći put pre nego što …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Baba ganuš ili krem (namaz) od plavog patlidžana je klasično bliskoistočno jelo. Ali danas ga možete naći u svim kuhinjama sveta i uglavnom se služi kao meze.
Osnova baba ganuša je svuda ista: plavi patlidžan, maslinovo ulje, sok limuna i beli luk. Dalje se u različitim kuhinjama dodaju različiti začini. Možete u njega dodati kumin, ruzmarin ili pak kiselo mleko ili tahini. Slično jelo postoji i u Siriji, razlika je uglavno u količini tahinija i tamo se zove Mutabal, odnosno majonez od plavog patlidžana.
I kada god se dohvatimo plavog patlidžana, a da nije za ručak, mi pravimo neku arapsku verziju baba ganuša. A sad smo odlučili da napravimo nešto u srpskom stilu. Jednu pravu, preukusnu umakalicu.
Pogledajte šra smo sve spremili za vreme Pidžama partija:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2843126825698534/
Plavi patlidžan operite, izbušite viljuškom i stavite da se ispeče. Neka bude veći patlidžan. Biće gotov kada ga pipnete viljuškom i bude sav mekan. Od veličine će zavisiti dužina pečenja, a li otprilike dvadesetak minuta na 200 stepeni.
Pustite ga da se ogladi, oljuštite i iseckajte na kockice.
A u ceo recept ide:
- 1 veći plavi patlidžan
- 2 pune kašike ljutog ajvara
- 3 čena belog luka
- 50 gr sira (mi smo koristili fetu)
- 4 do 5 kašika maslinovog ulja
- Začini: goranski začin, biber
Možete da stavite i mlevenu papriku a ako nemate goranski začin onda i soli.
Beli luk iseckate na sitno i ubacite u zagrejano ulje. Čim pusti miris dodate iseckan plavi patlidžan i ajvar. Malo sve zajedno propržite i dodate izmrvljen sir. I to je to.
Taj dan smo imali mnogo namaza, ovaj je nestao prvi.
Pogledajte još namaza sa plavim patlidžanom: