Srpski baba ganuš

06/11/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Baba ganuš ili krem (namaz) od plavog patlidžana je klasično bliskoistočno jelo. Ali danas ga možete naći u svim kuhinjama sveta i uglavnom se služi kao meze.

Osnova baba ganuša je svuda ista: plavi patlidžan, maslinovo ulje, sok limuna i beli luk. Dalje se u različitim kuhinjama dodaju različiti začini. Možete u njega dodati kumin, ruzmarin ili pak kiselo mleko ili tahini. Slično jelo postoji i u Siriji, razlika je uglavno u količini tahinija i tamo se zove Mutabal, odnosno majonez od plavog patlidžana.

I kada god se dohvatimo plavog patlidžana, a da nije za ručak, mi pravimo neku arapsku verziju baba ganuša. A sad smo odlučili da napravimo nešto u srpskom stilu. Jednu pravu, preukusnu umakalicu.

Pogledajte šra smo sve spremili za vreme Pidžama partija:

Plavi patlidžan operite, izbušite viljuškom i stavite da se ispeče. Neka bude veći patlidžan. Biće gotov kada ga pipnete viljuškom i bude sav mekan. Od veličine će zavisiti dužina pečenja, a li otprilike dvadesetak minuta na 200 stepeni.

Pustite ga da se ogladi, oljuštite i iseckajte na kockice.

A u ceo recept ide:

  • 1 veći plavi patlidžan
  • 2 pune kašike ljutog ajvara
  • 3 čena belog luka
  • 50 gr sira (mi smo koristili fetu)
  • 4 do 5 kašika maslinovog ulja
  • Začini: goranski začin, biber

Možete da stavite i mlevenu papriku a ako nemate goranski začin onda i soli.

Beli luk iseckate na sitno i ubacite u zagrejano ulje. Čim pusti miris dodate iseckan plavi patlidžan i ajvar. Malo sve zajedno propržite i dodate izmrvljen sir. I to je to.

Taj dan smo imali mnogo namaza, ovaj je nestao prvi.

Pogledajte još namaza sa plavim patlidžanom:

Pašteta od plavog patlidžana

Baba ganuš sa dodatkom

Osnovni baba ganuš

Spoj dve najlepše arapske priče

2 top namaza koja treba da probate

Mutabal – majonez od plavog patlidžana



Ostavite komentar