Sremačka obrok salata

05/05/2017

Kuva i piše:
Vesna Novaković

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Kada sam počela da se hranim po pravilima hrono ishrane, krenula sam sa restrikcijom.  I tu sam navikla na obilne obroke, pre svega za doručak koji je bio gozba.
Kako je vreme prolazilo, upoznavala sam se i sa drugim segmentima  ishrane jer nije hrono samo restrikcija, iako je to  raširen stav.

I polako sam počela sa uvođenjem izvornih pravila hrono ishrane, pravila koje se pre nekoliko decenija osmislio dr Alen Delabo.

Jedno od tih pravila je i ograničavanje količine hrane za obrok, što je mene, opet isključivo zbog doručka, malo kolebalo – da li ću ostati sita, da li će se javiti napadi gladi do ručka?

Sama pomisao da se ja,  koja sam jela popriličnu količinu hleba i različitih hrono peciva za doručak, treba da  ograničim hleb na 40 gr (lična preporuka, spram visine i konstitucije), delovala je kao naučna fantastika.

Ali, ispostavilo se da niti je naučna fantastika, niti nemoguća misija i ja sasvim uspešno doručkujem 40 gr hleba  (ili nekog „suvog“ peciva) kombinujući sa sirom, jajima, suhomesnatim, salaticom, maslinovim uljem….

I, evo jedne od tih jutarnjih kombinacija koja može da posluži kao ideja i drugima za brz i ukusan doručak  od koga sigurno ne može da se odgladni pre vremena.
Mere koje sam upotrebila su u skladu sa mojim ličnim preporukama, imajući u vidu da sam visoka (ili niska ;)) 155 cm.

  • Iseckati par listova zelene salate i pola paradajza
  • Dodati 50 gr sitnih, domaćih čvaraka (još ako krckaju, divota)
  • Izmrviti 40 gr hleba ili nekog suvog peciva (ja sam konkretno izmrvila kuvani djevrek)
  • Preko toga izrendati 80 gr sira (naravno, ne mladog, ne fetu, već neki zreli sir po ukusu – pošto sam ovaj doručak nazvala sremačka obrok salata, naravno da sa upotrebila sremski kačkavalj, al možete bilo koji drugi koji je dozvoljen )
  • Sve izmeštati i preliti sa kašikom maslinovog ulja.

U  ovom doručku je na najjednostavnije – hleb, sir i maslinovo ulje,  dodato suhomesnato i salata i dobijen je baš zasitan obrok.  Da sam koristila neki jači sir, verujem da bi ova količina čvaraka bila previše, al ovako je sve bilo baš kako treba.1 komentar

  1. Tenks bat nou tenks
    Ja i dalje navijam za to sto je modifikovala Ana Gifing. Preuzela, maznula, kako god, al da jedem toliki sir i dajem pare tom drugom centru kojeg niko ne kudi vec samo onaj prvi kritikuje. Hvala hvala. Ali ne hvala ??

Ostavite komentar