Čitajući ovih dana šta ljudi spremaju za Božić, naišla sam na jelo ne toliko čudne sadržine, koliko čudnog naziva. Zovu ga ćeškek, ćeške, ćešket ili keške.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo što ćete sad videti u činiji je spoj dva najlepša namaza na svetu: baba ganuša i humusa. Oba su srapskog porekla, ali su sada zastupljeni u apsolutno svim kuhinjama sveta. Ideju mi je dao neko od čitalaca bloga, kada je na Fejsbuku prokomentarisao da se humus super slaže sa plavim patlidžanom i da ga redovno ubacuje u namaz.
Ovog puta sam koristila polovinu velikog plavog patlidžana, ostalo mi od pohovanja. Presekla sam ga na pola, zarezala po površini i sa plehom ubacila na dno rerne, pošto sam na žici već pekla turu novih hlebova. Kada je bio gotov, kašikom sam izvadila meso i gledala da ga koliko – toliko očistim od semenki. Nisam bila baš pažljiva, tako da je neka zalutala u namaz, ali meni to lično nimalo ne smeta.
U blender sam stavila kuvane leblebije. Obično ih potapam uveče pa kuvam oko sat vremena ujutru, kako to ide u receptu za humus, ali ovog puta nisam imala vremena za tu petljanciju pa sam uzela konzervu u prodavnici sa već spremljenim leblebijama. Pored njih sam ubacila meso plavog patlidžana, čen belog luka iseckan na sitnije, pola kašike tahinija, sok od polovine limuna, kašičicu morske soli i dve kašike maslinovog ulja. Sve sam dobro samlela i na kraju dodala malo hladne vode.
Kada završite sa blendiranjem, probajte prstom namaz. Ako mu nešto fali, dodajte, pa zavrtite blender još koji put.
Dobila sam lep, kremast namaz. Presula sam ga u činiju, kašičicom po površini napravila krugove da bih dobila male kanale u namazu koje sam napunila hladno ceđenim maslinovim uljem. Sve sam posula sa malo peršuna.
A onda sam svako drugo parče i malo zaljutila tucanom paprikom.
Savršeno.
Ovaj namaz u restrikciji možete da jedete za doručak, van nje i za ručak, uz još nešto. Prijatno!
Triput sam procitao “srpskog” a znam da treba “arapskog” i tek posle sam video gde se potkrala greskica :-). MA, bre, Srbija do Tokija :-D.
Bas me juce terala supruga da napravimo humus, a ja sam vec planirao da tu negde ubacim i babaganus. i Sad procitam ovo. Pa, ja jednostavnom moram probati sva tri 🙂
Ja obožavam ova dva, a ovaj treći je baš nekao specijalan. Mogla sam u to da ubacim i malo nečeg mlečno, lepo se slaže sa patlidžanom, al rekoh da probam ovako strejt 🙂
Jos je lepsi babaganus kada se doda par kapi koncentrovanog soka nara (samo tako mogu da ga opisem),ali kod nas ga nema,nazalost.
Da, često nailazim na razne te sokove u stranim receptima, ovde mikad nisam videla. I još nisam ni videla dobru recepturu kako napraviti kod kuće.
Kako izvući gorčinu iz patlidžana? Pošto meni nije uspelo, i plus ispao prezasoljen za moje pojmove.
Ostavite posoljen plavi patlidžan duže da stoji da izađe voda iz njega. Tako će i gorčina. Ja retko kad ljuštim plavi patlidžan, ali čitam kad ljudi napišu da se i tako smanjuje gorčina.