Špikovana jagnjeća butkica

16/02/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Za ovu jagnjeću butkicu vam prvo treba marinada. Naravno, nakon što kupite meso ;).

Stavite u neku činiju malo maslinovog ulja, sok od limuna (zavisi od veličine butkice) i začine: biber, đumbir, beli luk, kumin, malo soli….Ili šta vi volite.  Sve lepo umešajte i utrljajte u butkicu. Stavite je u blago nauljen pleh, pokrijte je sa nečim i ostavite nekoliko sati u frižideru. Može i celu noć. Samo nemojte da dodajete soli, jer so izvlači vodu iz mesa.

Kada je butkica lepo odstajala, uzmite manji nož i napravite udubljenja u butkici. U jednu rupu gurnite čen belog luka, u dugu svež ruzmarin, u treću parčence slanine. Da, znam da dva mesa ne bi trebalo da se mešaju, ali ovo je više začin i ta slaninica nekako nestane. Barem je ja nisam videla ni u jednom parčetu mesa koje je stiglo do mog tanjira.

Tako ušpikovanu butkicu stavite u rernu. Pre toga je pokrijete folijom da bi se lepo ispekla. Pecite je dva ili tri sata na srednjoj temperaturi. Počnite sa jačom, oko 230 stepeni,a  onda smanjite na 170 do 180 stepeni.

Kada meso počne da se odvaja od kostiju pored butkice ubacite povrće koje želite. Mi smo ovog puta stavili tikvice, papriku, četvrtine crnog luka, kelerabu…..

Ako je keleraba starija i tvrđa možete da je pre toga malo obarite ili da je stavite u pleh pre ostalog povrća zato što joj treba više vremena.

Spikovana jagnjeca butkica4 S

Kada ubacite povrće, malo ga promešate sa tečnošću koju je butkica pustila i sve zajedno vratite u rernu na pola sata do 40 minuta, ali bez folije, da se uhvati i lepa korica na samoj butkici.

Ovo je jelo se duže sprema, ali rerna uradi najveći posao. Efektivnog rada ima možda oko 20 minuta i to podeljenog u dva dela.

Ovakva jela volim da spremam vikendom, ne zato što nemam pametnija posla, već zato što tada imam priliku da kao čovek ručam sa porodicom i prijateljima. A sve što preostane može lepo da se iskoristi i sledeći dan, ili dan nakon toga.

Prijatno!

 2 komentara

  1. Moj but je u rerni i pečem ga na 170 c tri sata i 30 min, Recept je od Đžejms Olivera i sjajan je ,,,,

Ostavite komentar