Špargle sa slaninom i poširanim jajima

02/06/2016

Jaja sa sparglama 3 s

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Ovaj doručak planiram već dugo. Obožavam špargle ali mi se nikako nije dopadala njihova cena. Barem ne do skoro. Oduvek sam zavidela Dalmatincima koji u proleće beru divlje šparoge koje rastu svuda oko njih i prave svakakve đakonije. Da bi mi napravili neko jelo sa njima, do skoro smo morali da izdvojimo u proseku 400 dinara za vezu. Ove godine su, znatno jeftinije. Veza i za 150 dinara.

Nikad nisam bila cicija, ali što je mnogo – mnogo je. Ma kako zdravo bilo. Ali sam pre neki dan, prolazeći između tezgi Kalenićem, bila prijatno iznenađena. Verovatno što su na zalazu, pa cena prepolovila. Kupila sam svežanj, stavila ga u vodu i sačekala momenat.

Ove nedelje sam jako rano izlazila iz kuće, doručkovala praktično na nogama, pa nisam mogla da napravim ovako nešto do danas.

Potrebno vam je:

  • 1/2 veze špargli
  • panceta
  • malo maslinovog ulja
  • hrono hleb
  • morska so, biber

 

Šrapgle sam oprala, isekla one tvrde delove na kraju stablijke i malo ih prokuvala. Jako kratko tek da malo omekšaju. Ocedila sam ih od vode, pustila da se malo prohlade, pa ih obavijala pancetom.

Tako urolane špargle sam stavila u zagrejan ali suv tiganj i pržila. nisam dodavala masnoću jer panceta ima svoju. kada su se zarešile s jedne strane, pažljivo sa ih okrenula na drugu. Da se ne odviju. Ovaj proces ide jako brzo i sve će biti gotovo za nekoliko minuta.

Izvadila sam šaprgle pa u isti tiganj stavila hleb da se tostira. Po minut sa svake strane.

U veću šerpu sam sipala vodu i pustila da se zagreje dok ne počne da struji. Voda za poširanje ne treba da ključa, to je bitno. Jaje sam razbila i stavila u činijicu. Zatim sam mutilicom napravila vir i spustila jaje.

Poširana jaja iz paketića

U vodu za poširana jaja se u principu stavlja sirće jer se tako belance brže formira u loptu oko žumanca. Ali, kako se u hrono ne koristi sirće, ja taj deo ponekad preskočim. Ide malo teže, ali može da se napravi. nekoliko puta sam stavila limunov sok ali nisam primetila da nešto preterano pomaže. Vi isprobajte.

Jaja sa sparglama 1 s

Jaja sa sparglama 2 s

Jaje bi trebalo da se kuva na tihoj vatri između 3 i 4 minuta. Uzmite neku rešetkastu plastičnu kutlaču pa ga lagano izvadite napolje i ceo postupak ponovite sa sledećim jajetom.

Na tostiran hleb sam stavila malo maslinovog ulja, pa šparoge sa slaninom i preko njih položila jaja. Znaćete da ste napravili dobro poširano jaje ukoliko gusto žumance krene da curi onda kada ga presečete nožem.

Prijatno!

 1 komentar

  1. Za posiranje jaja nije potrebno da da se koristi sirce jer onda jaja povuku ukus sirceta, fail 🙂 tana u posiranju jaja da su jaja sto svezija onda posiranju uspeva bez premca 🙂 Recept je savrsen obozavam spargele.Pozdrav

Ostavite komentar