Špargle sa parmezanom i krmenadla sa anisom

24/04/2015

Spargle sa parmezanom 3-s

Kuva i piše:

Mirjana Đurđević

Mirjana profil 200

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Posle godinu i po dana na hrono ishrani – a neki i mnogo ranije – neosetno počnete svakodnevno da grešite. Moj izgovor je najčešće noć, društvo i dobro vino koje traži nešto slano i masno. Ko još pije uz belanca? Onda ujutro trčim na vagu, da proverim da li me je stigla strašna kazna. Za sada ne, kilogrami stoje, ali postaje stresno. Ukratko, moram da se vratim u red. Kako nisam sklona samomučenju, valjda smo se zato hrono ishrana i ja tako zbližile, odlučila sam da pokušam samomaženjem. Već danima obilazim pijacu i kasapnice – što takođe spada u domen samomaženja – i smišljam(mmmm!) u čemu bih posebno uživala. Danas su to mlade špargle. Papreno skupe, doduše. Da smanjim štetu, prilog uz špargle je obična krmenadla uvaljana u anis, bar triput je jeftinija od zeleniša.

Spargle sa parmezanom 2-s

 

Dakle, potrebno vam je:

  • vezica mlade špargle
  • malo putera
  • malo maslinovog ulja
  • so
  • beli luk u prahu
  • kašika rendanog parmezana

Spargle sa parmezanom 1-s

Špargle operite, osušite kuhinjskom salvetom i odsecite im tvrde krajeve, ukoliko su tvrdi. Njih možete sačuvati za neku čorbu od povrća ili omlet. Zagrejte na teflonu puter i ulje i kratko prodinstajte špargle. Desetak minuta je dovoljno, ili do željene mekoće, probajte. Prebacite na tanjir, posolite i pospite parmezan preko njih. U nedostatku parmezana, a u cilju štednje, koristila sam ovčiji kačkavalj pirotske Mlekarske škole koji sam imala u frižideru, izvrstan je. Uzgred, ova škola je u Jugoslaviji, ako je se ko još seća, bila jedina srednja škola koja je obrazovala kadrove za proizvodnju sira. Na svu sreću, tradicija se održala i njihove sireve sada možete kupiti u svim bolje snabdevenim prodavnicama mlečnih proizvoda.

Prilog je još jednostavnije spremiti. Krmanadla se posoli, uvalja u anis i dobro pritisne kako semenke ne bi otpadale. Peče se kratko, na malo nauljenom gril tiganju. Salata po izboru.
Ukoliko ste u restrikciji preskočite sir. I izvinite što sam vas dražila.Ostavite komentar