Predlozi za doručak, ručak, užinu i večeru
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo je ubedljivo najbolji doručak koji sam imala ne pamtim od kad (a ja dooobro doručkujem svaki dan, što već svi znate). Univerzume, hvala ti za hrono ishranu! ko bi pomislio da čovek može ovako da jede, a da održava liniju. Ili čak mršavi.
Španska pita
Treba vam:
- 4 jaja
- 200 grama sira
- 200 grama slanine
- 200 grama kiselih krastavčića (Oni mogu ponekad van restrikcije, a možete ih zameniti maslinama. Ukus će biti još intezivniji)
- Malo ruzmarina
- So, biber
- 5 ili 6 supenih kašika speltinog brašna (ili nekog drugog integralnog)
- pola kesice praška za pecivo
- 1 decilitar ulja od koštica grožđa
Pošto nisam u restrikciji, ja sam se častila kiselim krastavčićima, a vi, koji još mršavite, stavite masline. Takođe sam napravila još jedan korak ka bahanaliji pa sam koristila stariji ovčiji sir, koji se, naravno, ne koristi u restrikciji. Umesto njega stavite svežu mocarelu, imaćete isti efekat topljenog sira, iako će biti nešto blažeg ukusa.
Prvo iseckate slaninu i propržite je. Dok se ona cedi na ubrusu i hladi, umutite jaja, dodate začine, a zatim ubacite sitno seckane krastavčiće (ili masline), seckan sir, a zatim i slaninu.
Onda polako dodajte kašike brašna i prašak za pecivo. Ne treba da napravite gustu smesu kao za palačinke, već treba da se naziru umućena jaja. Što je smesa ređa (ali opet ne da bude kajgana), testo će biti vazdušastije.
Stavite pek papir u pleh, a onda spajte smesu. Pečete na 220 stepeni dok se ne zarumeni.
Prijatno.
I još jednom, živela hrono ishrana!
Dobar dan,
da li se u to jelo moze staviti crno brasno tip 1100 tokom (i tokom restrikcije i posle)? Cinimi se da sam procitala da hrono ishrana ne dozvoljava brasna ispod tip 850, a dozvoljava sve preko toga? gresim?
Hvala
Koliko ja znam to crno brašno i dalje nije integralno, iako je nutritivno mnogo kvalitetnije nego ova klasična brašna. Najbolje bi bilo da u restrikciji koristite integralna brašna spelte, raći, ovsa, heljde i ječma
Ok, hvala Vam. Mozete li mi reci, po Vama, koje od navedenih brasna po ukusu i teksturi najvise podseca na obicno belo brasno?
Hvala!
Speltino
Da li sme da se jede u restrikciji?
Da, sa izmenama koje sam napisala u receptu. Umesto krastavčića masline, a umesto starijeg sira, mocarela (ali ona sveža).
speltino brasno je tamnije boje( u nasoj zgradi je prodavnica zdrave hrane(.
Ne mogu da procenim na fotografiji koliko se dobije količinski, pošto ću doručkovati sa suprugom da li je dovoljno za dvoje ili da stavim duplu meru 😉
Dovoljno za dvoje. I troje 😉
Koliko dugo se peče ova pita, otprilike? Hvala
Dvadesetak minuta. Dok ne porumeni
U spisku namirnica ste pomenuli 1dl ulja, a u postupku spremanja se ne pominje. Kada se onda ono koristi, da li za przenje slanine ili se dodaje ceo 1dl u smesu?
Dodaje se ceo decilitar u smesu.
Napravljeno, probano,istog trena pojedeno:)
Niste valjda sinoć u 22:30 😀
Spremljena ,da se rerna ugrije i to je to.Hvala
🙂
Savrsena,jutros za dorucak planula.Inace vase pecepte i savete pratim,tako sam se i odlucila za HI.Nisam imala puno viska kg(2-3),samo sam htela da uvedem redovne i zdrave obroke.Suprug je to prihvatio,i posto ima povisen secer pratili smo svako jutro.Posle tri dana je nivo poceo da pada,i vec dve nedelje se ustalio na 5,6,inace godinama 7,5.Hvala
Baš mi je drago kada tako nešto čuujem. Samo napred.
Ja vec godinama pravim spansku pitu. U receptu koji ja imam dodaje se jos praska sunka i crvena barena paprika. Probajte i o u varijantu, ukus je jos intenzivniji.
Hoću. Hvala na savetu.
Ne mogu da nadjem na internetu,da li i laneno brasno spada u integralna?
Da, ali koliko znam laneno brašno se pravi samo od opne lana, ne od celog zrna.
Ana moze li umesto mocarele domaci rikota sir?Hoce li valjati?
Hm, on je dosta posan i jako blagog ukusa, u ovoj piti je lepo kada se nešto otopi. Ako nemate mocarelu, probajte sa fetom. Neće biti topljenja, ali će biti barem jači ukus. Oni koji nisu u restrikciji mogu da stave kačkavalj.
Ja bih ovo “Zivela hrono ishrana” definitivno promenila u “Zivela Ana” :)) Ja sam veliki gurman i obozavam i da kuvam i da jedem, i jako mi tesko padaju dijete. Ali sam obecala sebi da je dosta sa prekomernom kilazom i da ako control freak u svemu ostalom, da cu i u hrani da ogranicim sebe. I ide mi, ovaj sajt mi je kao Biblija, daje mi prekopotrebne smernice i dopusta mi da smisljam svoja jela. No, ono sto je meni najdraze i najvaznije, svaki put kad se osecam slabo i imam zelju za necim ne-restriktivnim, nabasam na ovakav recept i shvatim bas ovo da mogu da jedem dobro, a da mrsavim.
Hvala Vam, draga Ana, mnogo Vam hvala na ovom sajtu, savetima i trudu. S moje tacke gledista, ovo je promenilo moj pogled na hranu i promenilo moj zivot na vise nacina. Mislim da vi niste svesni koliko pozitivno uticete na ljude, posebno one koji(kao i ja) od detinjstva imaju problem s kilazom.
Hvala vam jos jednom.
Srdacni pozdravi iz Svedske
Jovana, hvala na lepim rečima. To i jeste lepota ove ishrane – ponekad možemo da napravimo bahanaliju a da ne odstupamo od pravila. Pet dana možemo da jedemo jednostavno a dobro, a šesti dan, ako nam dođe, da napravimo ovako nešto. Pa onda opet jednostavno ali ukusno. Nijedan način ishrane neće biti uspešan ako čoveku ne prija i ako nema barem malo uživanju u tome što radi. Samo napred.
Ja sam u redtrikciji. Da li moze nesto drugo sem maslina?
Kapari. Odlični su za ovakve stvari.
A mesto tog ulja, neko manje egzotično?
Tada sam ga koristila za probu i nisam ga više kupovala. Slobodno stavite ulje od maslina komine ili svinjsku mast.
Ana,
da li kiseli krastavcici uopste ne mogu u restrikciji ili je to samo zbog sirceta? Ja ih imam ukiseljene sa jabukovim sircetom pa me zanima da li mogu takvi i za koji obrok?
Da li moze feta sir za nas koji smo u restrikciji?
Kad sam ja počinjala sa hrono ishranom feta je bila dozvoljena u restrikciji samo je bilo preporuka da se ne koristi baš često. Sada vidim da sve češće ljudi u restrikciji jedu samo mlad sir.