Španska kuhinja: Empanada sa tunom i povrćem

11/03/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Istražujući karakteristike španske kuhinje, naišla sam na opažanje koje savršeno opisuje gastronomiju te zemlje. “Zavičaj Don Kihota pamti jela od boba, ovčije pečenje i sir, Valensija čezne za pirinčem i plodovima mora, a cela zemlja igra u zanosnom ritmu umerenog Mediterana”.

Svako od nas ima omiljena jela, a samim tim i tradicionalne kuhinje. Za više od godinu dana, od kada se družimo nedeljom u 10 sati putem Pidžama partija, spremalo se toliko jela, koja su ili izvorno gastronomski predstavljala neku zemlju ili su bila povod za neku improvizaciju. Jako mi se dopada ideja da iz nedelje u nedelju, zahvaljujući hrani, putujemo u delove sveta u kojima, možda, nikada nismo bili. Eto prilike da upoznajemo nova jela, a u isto vreme učimo malo i jezike. Do sada smo probali grčku, indijsku i tursku kuhinju, a ove nedelje prošetali smo se kroz Španiju.

Pred početak lajva:

Bienvenidos al mundo gastronómico de España (Dobrodošli u gastronomski svet Španije)!

Pogledajte šta smo sve spremali u duhu Španije:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/843796602619708/

Sam nastanak Španije, koja se rodila ujedinjenjem razdvojenih španskih državica različitih tradicija, učinio je kuhinju te zemlje raznovrsnom. Takođe jedinstvene arome vuku korene i od raznih naroda koji su bili osvajači, od Rimljana, Mavara, pa do sefardskih Jevreja i Francuza. Na bogatstvo ukusa uticala je i geografska i klimatska raznolikost, pa se španske regije odlikuju svojim specijalitetima i kulinarskim posebnostima.

Kako je sve na kraju izgledalo:

Posle Baskije kažu da najbolju kuhinju u Španiji ima Galicija. Oni, njihove komšije iz Asturije kao i Baski, obožavaju morsku hranu, što nije ni čudo jer su upućeni na more. Galicijski specijaliteti podrazumevaju i jednostavna seoska jela. Pored ‘Pulpo a la gallega’, hobotnice sa krompirima i paprikom i ‘Caldo gallego’, galicijske čorbe sa povrćem i kobasicama, tipični galicijski slaniš od testa je ‘Empanada gallega’, tačnije velika pita punjena ribom, uz dodatak povrća, najčešće paprika. Kako je danas počeo Uskršnji post, ovo jelo je pogodno za one koji poste.

Empanada gallega

Za testo:

 • 450 gr brašna ( možete koristiti bilo koje, mi smo koristile speltino)
 • 1 kašičica praška za pecivo
 • 1 puna kašičica soli
 • 100 ml mlake vode
 • 100 ml belog vina
 • 120 ml maslinovog ulja

 

Za punjenje:

 • 1 paradajz
 • 2 paprike
 • 1 manji crveni luk
 • ½ praziluka
 • 3 čena belog luka
 • 200 gr tunjevine
 • So, biber, prstohvat kumina
 • Maslinovo ulje

Brašnu dodajte prašak za pecivo i so, a onda dodajte mokre sastojke, vodu, belo vino i ulje. Umesite glatko testo i ostavite ga da se odmori 10-tak minuta do pola sata.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Za to vreme propržite na više ulja crni luk, praziluk, beli luk, paprike, paradajz i tunjevinu. Dodajte začine i krčkajte 10-tak minuta.

Od pola testa na papiru za pečenje razvaljajte jako tanak krug. Stavite sa sve papirom na pleh. Pospite obilno fila, samo izbegavajte krajeve testa. Drugu polovinu testa takođe razvaljajte na papiru za pečenje, jer će vam biti lakše da testo prebacite preko fila, jer je jako tanko ( tehniku možete da vidite na videu sa Pidžama partija)

Viljuškom pritisnite krajeve Empanade i pravac u rernu. Pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta. Testo je tanko, pa se brzo ispeče. Sačekajte nekoliko minuta da se fil iznutra “izduva” i da možete da isečete lepe parčiće.

Dugo ćete pamtiti ovaj ukus.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar