Kuva i piše: Ana Ćubela Već duže vreme mi se …
Kuva i piše:
Jelena Cocco
U ovom delu sveta, da ne kažem zapadno od tamo gde sam se rodila, mnogo vole da jedu raznorazne vrste kajgana, zvane fritate, nešto slično našim kajganama koje se prave kad je čišćenje frižidera. Prave se za nijansu drugačjie , to jest, pečenje im je drugačije (i traje duže), ali je princip isti – pronađi svo moguće povrće zaostalo, izdinstaj (ili ne, sve zavisi od povrća), zali umućenim jajima i ispeci.
Sad se vi pitate kakve to veze ima sa tortiljama, pa još i Španijom. Pa ima, jer dragi Španci imaju jedan fenomenalan recept za jelo koje oni zovu TORTILLAS DE PATATAS (ILI PAPAS). Sve što ide u njega su krompir, luk i jaja. A onda ima i nabudženih verzija sa sirom i šunkom, kako vam volja. Prva spominjanja ove tortilje datirauju još sa početka 16 veka kada je Hernan Kortez osvojio astecko carstvo (pa su imali prilike da se upoznaju sa novom čudnom biljkom zvanom krompir). Za prve zapise će biti potrebno da prođe još koji vek da bi 1817, sa uvođenjem ovog recepta u vojničku ishranu, ostao trag. Danas se pravi po čitavom svetu, mahom na španskom govornom području. Ima više verzija, pravila se ona klot ili sa dodacima poput sira, karija, paprike, itd. Od danas, ima je i u hrono varijanti.
E sad, pošto je krompir kamen spoticanja, može ponekad van restrikcie, ali ga valja izbegavati, ja danas pravim hrono varijantu, i to za restrikciju. Jedina napomena je da je jelo složeno, zbog mešanja jaja i sira. Ali, ako ikoga zanima, krompir se oljušti, isecka na manje kocke, ili pak izrenda, ostavi da se ocedi pa se isprži, luk se izrenda i ostavi da se ocedi. Posle je sve isto kao u hrono varijanti.
Potrebno je:
• 150 gr kuvane leblebije
• 1 manji mladi crveni luk (ili običan, ako nema crveni)
• 2 jaja
• Malo soli
• Malo začina da povuče na Španiju – dimljene paprike, kumina
• Malo peršuna, može a i ne mora
• Mocarela, dobro oceđena od vode (za #vanrestrikcija rezim moze i neki drugi sir)
• malo šunke
Leblebije ocediti, pa staviti u hladnu vodu i protrljati rukama da im se skine opna. Procediti ponovo i izgnječiti viljuškom. Dodati u to seckani crni luk. Jaja obaška umutiti, pa dodati u smesu leblebija i crnog luka. Ako ćete dodavati peršun, sad je trenutak. Zatim dodati so po ukusu, a ja sam dodala i začina koji su tipični za Španiju, dimljenu papriku i kumin, da ne bude da im baš totalno masakriram recept. Sve dobro izmešati i podeliti u dve činijice.
U tiganjče, ne mnogo veliko, staviti kašiku maslinovog ulja i kašičicu putera. Kad se zagreje, ubaciti pola smese tako da prekrije dno. Zatim u sredini naslagati sir i šunku, pa zaliti drugom polovinom smese. Vatru na minimum. Neka se tiho peče desetak minuta. Zatim okrenuti smesu pomoću dva tanjira (izručite na jedan, prevrnete pomoću drugog) pa vratiti u tiganj na jos pet minuta pečenja na tihoj vatri. Kad je gotovo, ostaviti da se malo prohladi (ko može da sačeka). Ide super uz ajvar ili belolučenu papriku. Kod mene ništa od toga, sve su mi izeli.
I to je to! Prijatno! Pardon, buen apetito!