Kuva i piše: Ana Ćubela Kažu da je svaki početak …
Kuva i piše:
Jelena Cocco
Spanakopita.
Za kore:
- 150 gr speltinog brašna
- 150 gr heljdinog
- cca 110 gr vode
- 5 kasika maslinovog ulja
- 1 kasicica soli
- 1 kasika limunovog soka
U originalnom receptu za grčke kore, brašno je meko belo, a umesto limunovog soka je vinsko sirće. Umesiti da bude glatko testo koje se ne lepi za prste i ostaviti da odmori najmanje 45 do 60 minuta.
Za fil:
Mmladi sir i blago bareni spanać (ili zelje), so po ukusu, muskatni oraščić, crni kardamom i seme anisa. Kore razviti što je tanje moguće (ja ponekad koristim onu spravu za razvlaćenje kora za lazanje i pastu), nafilovati, uviti u pužiće.
Pre stavljanja u rernu premazati vodom i posuti semenkama (ko šta voli) – ja sam ovde koristila seme najdžele (crnog luka, odnosno ćurokota).
Peče se na 180 stepeni, bez ikakvih masnoća, otprilike 40 minuta. Po vađenju i po želji staviti komadić putera preko pužića.
Prijatno.