Kuva i piše: Jasna Veljanović Ponekad se zaželim …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Tahini sos je zapravo pasta od susama. Na kraju teksta imate recept kako da je i sami napravite. Ova pasta je neizostavni deo humusa i baba ganuša i tako smo, manje – više, svi i saznali za tahini. I do sada sam ga koristila samo za ove recepte, jer mi je uvek bio težak sam za sebe.
Međutim, ovog jutra sam odlučila da mu pružim novu šansu i da ga iskoristim za namaz. Ili sos.
Uzela sam:
- 1 kiselo mleko
- 1 kašičicu smrvljenog lana
- 2 kašičice semena bundeve (golicu)
- Prstohvat morske soli
- Malo limunovog soka (5, 6 kapi)
- 2 kašičice tahinija
Pročitajte još:
Kako da napravite humus
Sve sam pomešala u činijici i probala. I bilo je iznenađujuće dobro. Osetio se orašast ukus tahinija, ali ne previše.
Kiselo mleko je dobilo i gustinu koju nije imalo do tada. I svečano obećavam da će se tahini od danas malo češće naći na mom stolu, eksperimentisanje se nastavlja.
Sos sam jela uz hrono đevrek. I odlično ide. Mekano i hrskavo u isto vreme.
Kako da napravite tahini
Tahini pastu možete da kupite, ali jako lako možete da je napravite i kod kuće. potreban vam je samo dobar blender. I ne bi trebalo da bude malo susama jer će blender imati problem kako da samelje malu količinu 😉 .
Pročitajte još:
Kako da napravite baba ganuš
Susam blago istostirajte (propržite) u tiganju, bez ikakvog dodavanja ulja. Treba samo malo da potamni i da pusti miris. Prebacite ga u blender i blendirajte do iznemoglosti. Kada dobijete pastu koja će biti malo “gromuljičasta” dodajte malo maslinovog ulja (ili koje već koristite a da je zdravo), i nastavite sa blendiranjem. Uvek je bolje ako je neko neutralno ulje bez boje. Dodavanjem ulja, pasta će biti sve više glatka i svilena. Kad budete zadovoljni strukturom, zaustavite blender.
Ako do sada niste probali tahini i ne znate kakvog je ukusa, pokušaću da objasnim: liči na jaku ali nezaslađenu ćeten alvu. Pravi se na isti način, od susama, samo što se u ovu poslasticu dodaje voda i šećer.
da li su dozvoljeni namazi od orasastih plodova (orah,lesnik,badem) za dorucak?
hvala! 🙂
Od lešnika i badema jesu, samo nemojte da preterate sa količinom 😉
Koliko moze tahini da stoji u frizideru? Hvala ?
Ja mislim i mesecima 🙂