Sos od tahinija i semenki za dobro jutro

28/04/2016

Sos sa tahinijem 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Tahini sos je zapravo pasta od susama. Na kraju teksta imate recept kako da je i sami napravite.  Ova pasta je neizostavni deo humusa i baba ganuša i tako smo, manje – više, svi i saznali za tahini. I do sada sam ga koristila samo za ove recepte, jer mi je uvek bio težak sam za sebe.

Međutim, ovog jutra sam odlučila da mu pružim novu šansu i da ga iskoristim za namaz. Ili sos.

Uzela sam:

  • 1 kiselo mleko
  • 1 kašičicu smrvljenog lana
  • 2 kašičice semena bundeve (golicu)
  • Prstohvat morske soli
  • Malo limunovog soka (5, 6 kapi)
  • 2 kašičice tahinija

Pročitajte još:

Kako da napravite humus

Humus

Humus

Sve sam pomešala u činijici i probala. I bilo je iznenađujuće dobro. Osetio se orašast ukus tahinija, ali ne previše.

Sos sa tahinijem 3 s

Kiselo mleko je dobilo i gustinu koju nije imalo do tada. I svečano obećavam da će se tahini od danas malo češće naći na mom stolu, eksperimentisanje se nastavlja.

Sos sa tahinijem 5 s

Sos sam jela uz hrono đevrek. I odlično ide. Mekano i hrskavo u isto vreme.

Sos sa tahinijem 6 s

Kako da napravite tahini

Tahini pastu možete da kupite, ali jako lako možete da je napravite i kod kuće. potreban vam je samo dobar blender. I ne bi trebalo da bude malo susama jer će blender imati problem kako da samelje malu količinu 😉 .

Pročitajte još:

Kako da napravite baba ganuš

Baba ganuš

Baba ganuš

Susam blago istostirajte (propržite) u tiganju, bez ikakvog dodavanja ulja. Treba samo malo da potamni i da pusti miris. Prebacite ga u blender i blendirajte do iznemoglosti. Kada dobijete pastu koja će biti malo “gromuljičasta” dodajte malo maslinovog ulja (ili koje već koristite a da je zdravo), i nastavite sa blendiranjem. Uvek je bolje ako je neko neutralno ulje bez boje. Dodavanjem ulja, pasta će biti sve više glatka i svilena. Kad budete zadovoljni strukturom, zaustavite blender.

Sos sa tahinijem 7 s

Ako do sada niste probali tahini i ne znate kakvog je ukusa, pokušaću da objasnim: liči na jaku ali nezaslađenu ćeten alvu. Pravi se na isti način, od susama, samo što se u ovu poslasticu dodaje voda i šećer.



4 komentara

  1. da li su dozvoljeni namazi od orasastih plodova (orah,lesnik,badem) za dorucak?
    hvala! 🙂

Ostavite komentar