Predlozi za sva četiri hrono obroka
Kuva i piše:
Jovana Milovanović
Soparnik, tačnije Poljički soparnik, je jelo koji je još za vreme Turaka pripremano u dalmatinskim Poljicama i to kao sirotinjsko jelo za vreme posta (soparno: suvoparno), a kasnije postalo pravi specijalitet i uvedeno u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Naravno za taj ”zaštićeni” vam trebaju ”sinije” (okrugle drvene ploče) na kojima se soparnik slaže, prevrće i spušta u ”komin” (zidanu peć na drva) gde se zatrpava žarom i peče.
Nemam ni sinije ni komin, ali imam:
- 250 grama speltinog brašna
- 160-200 militara tople vode
- pola kašičice soli
- kašika maslinovog ulja
Od ovih sastojaka se umesi polutvrdo testo koje se ne lepi za ruke. Testo se stavi u najlon kesu i ostavi minimum 15 minuta do sat vremena.
Za fil vam treba:
- 10-ak velikih listova blitve, oprane i očišćene od stabljika, a zatim dobro osušene od vode
- veza mladog luka(ja sam koristila praziluk a može i glavica običnog crnog luka)
- češanj belog luka (videti napomene)
- pola kašičice soli
- 2 kašike maslinovog ulja
Blitvu i luk sitno iseckati.dodati so i maslinovo ulje i dobro promešati.
Testo, nakon stajanja, podeliti na dva dela. Razviti ga oklagijom na krugove debljine na oko 2 milimetra i prvi krug staviti na podmazan i pobrašnjen pleh. Na krug rasporediti fil od blitve i luka. Ako vam se učini da je previše blitve UČINILO VAM SE. Na kraju se sve to pretvori u tanak zeleni fil. Preko fila prebaciti drugi krug (namotajte ga na oklagiju da biste ga lakše preneli i namestili preko). Razvući ga na širinu donjeg kruga i dobro zatvoriti sa strane. Ako vam je komplikovano uplitanje testa u krug,samo podvucite krajeve ispod Soparnika. Ako uvijate okolo pazite da ne gomilate testo nego kidajte viškove da vam to sa strane ne bi ostalo predebelo i tvrdo kad se ispeče.
Testo izbockati viljuškom ili ”ištipkati” na par mesta da se naprave rupice da se ne bi ”napuhnulo” (kaže bakuta-u-ruke-vešta-Dalmatinka). Staviti u rernu koja je već zagrejana na 200 stepeni i peći oko 25 minuta.
Kad je pečen ,soparnik se premazuje maslinovim uljem u koje je izgnječen čen belog luka (videti napomenu). I pokrije se krpom dok se malo prohladi. Uz njega preporučuju vino.A pošto ćete ga vi tako ”sirotinjskog” jesti za vaš nesirotinjski doručak možete ga jesti uz šta hoćete jer u njemu nema ničega što uslovljava kombinovanje.
Napomene: Ja ni u fil ni u premaz nisam stavila beli luk. Nemam problem sa njim ali mi je tako došlo. Pravila sam domaći Tzatziki koji sam jela uz Soparnik i beli luk koji je bio u njemu mi je bio sasvim dovoljan.
Pre pečenja soparnik nemojte premazivati ni sa čim, tek kad ga izvadite iz rerne.
Domaći Tzatziki
Za domaći Tzatziki vam je potrebno:
- 250 militara grčkog jogurta ( Total, Mevgal, Dodoni,da ne bude zabune i rasprave oko upotrebe istog u HI, ne pominjem ”domaće”-grčke jogurte jer su mi grčki dostupni jednom u dve-tri nedelje). Alternativa – mileram.
- 1 manjii krastavac
- kašičica limunovog soka
- kašika maslinovog ulja
- kašičica mirođije
- čen-dva belog luka
- malo krupne morske soli i bibera po želji
Krastavac izrendati, posoliti da pusti vodu i doooobro ocediti. Luk izgnječiti. Sve sastojke pomešati i ostaviti u frižideru sat vremena pre serviranja da se svi ukusi sjedine, a najbolje bi ga bilo spremiti dan ranije.
Pri serviranju, naknadno, po želji, dodati malo maslinovog ulja.
Ukoliko napravite veću količinu, može stajati 3-4 dana u frižideru, ali postoji mogućnost izdvajanja tečnosti na površinu, samo je izručite i ostatak promešajte pre serviranja.
Prijatno!