Soparnik

12/10/2015

Soparnik 2 s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Soparnik, tačnije Poljički soparnik, je jelo koji je još za vreme Turaka pripremano u dalmatinskim Poljicama i to kao sirotinjsko jelo za vreme posta (soparno: suvoparno), a kasnije postalo pravi specijalitet i uvedeno u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Naravno za taj ”zaštićeni” vam trebaju ”sinije” (okrugle drvene ploče) na kojima se soparnik slaže, prevrće i spušta u ”komin” (zidanu peć na drva) gde se zatrpava žarom i peče.

Nemam ni sinije ni komin, ali imam:

  • 250 grama speltinog brašna
  • 160-200 militara tople vode
  • pola kašičice soli
  • kašika maslinovog ulja

Od ovih sastojaka se umesi polutvrdo testo koje se ne lepi za ruke. Testo se stavi u najlon kesu i ostavi minimum 15 minuta do sat vremena.

Za fil vam treba:

  • 10-ak velikih listova blitve, oprane i očišćene od stabljika, a zatim dobro osušene od vode
  • veza mladog luka(ja sam koristila praziluk a može i glavica običnog crnog luka)
  • češanj belog luka (videti napomene)
  • pola kašičice soli
  • 2 kašike maslinovog ulja

Soparnik 1 s

Blitvu i luk sitno iseckati.dodati so i maslinovo ulje i dobro promešati.

Testo, nakon stajanja, podeliti na dva dela. Razviti ga oklagijom na krugove debljine na oko 2 milimetra i prvi krug staviti na podmazan i pobrašnjen pleh. Na krug rasporediti fil od blitve i luka. Ako vam se učini da je previše blitve UČINILO VAM SE. Na kraju se sve to pretvori u tanak zeleni fil. Preko fila prebaciti drugi krug (namotajte ga na oklagiju da biste ga lakše preneli i namestili preko). Razvući ga na širinu donjeg kruga i dobro zatvoriti sa strane. Ako vam je komplikovano uplitanje testa u krug,samo podvucite krajeve ispod Soparnika. Ako uvijate okolo pazite da ne gomilate testo nego kidajte viškove da vam to sa strane ne bi ostalo predebelo i tvrdo kad se ispeče.

Testo izbockati viljuškom ili ”ištipkati” na par mesta da se naprave rupice da se ne bi ”napuhnulo” (kaže bakuta-u-ruke-vešta-Dalmatinka). Staviti u rernu koja je već zagrejana na 200 stepeni i peći oko 25 minuta.

Soparnik 3 s

Kad je pečen ,soparnik se premazuje maslinovim uljem u koje je izgnječen čen belog luka (videti napomenu). I pokrije se krpom dok se malo prohladi. Uz njega preporučuju vino.A pošto ćete ga vi tako ”sirotinjskog” jesti za vaš nesirotinjski doručak možete ga jesti uz šta hoćete jer u njemu nema ničega što uslovljava kombinovanje.

Napomene: Ja ni u fil ni u premaz nisam stavila beli luk. Nemam problem sa njim ali mi je tako došlo. Pravila sam domaći Tzatziki koji sam jela uz Soparnik i beli luk koji je bio u njemu mi je bio sasvim dovoljan.

Pre pečenja soparnik nemojte premazivati ni sa čim, tek kad ga izvadite iz rerne.

Domaći Tzatziki

Za domaći Tzatziki vam je potrebno:

  • 250 militara grčkog jogurta ( Total, Mevgal, Dodoni,da ne bude zabune i rasprave oko upotrebe istog u HI, ne pominjem ”domaće”-grčke jogurte jer su mi grčki dostupni jednom u dve-tri nedelje). Alternativa – mileram.
  • 1 manjii krastavac
  • kašičica limunovog soka
  • kašika maslinovog ulja
  • kašičica mirođije
  • čen-dva belog luka
  • malo krupne morske soli i bibera po želji

Soparnik 4 s

Krastavac izrendati, posoliti da pusti vodu i doooobro ocediti. Luk izgnječiti. Sve sastojke pomešati i ostaviti u frižideru sat vremena pre serviranja da se svi ukusi sjedine, a najbolje bi ga bilo spremiti dan ranije.

Pri serviranju, naknadno, po želji, dodati malo maslinovog ulja.

Ukoliko napravite veću količinu, može stajati 3-4 dana u frižideru, ali postoji mogućnost izdvajanja tečnosti na površinu, samo je izručite i ostatak promešajte pre serviranja.

Prijatno!



Ostavite komentar