Kuva i piše: Ana Ćubela Dobro je imati kesu sa integralnom …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ne razumem ljude koji ne uživaju u hrani. A znam ih nekoliko. Jedu da bi utolili glad, onoliko koliko moraju. Nikad ih nisam čula da su rekli “Au, što ovo dobro!”. Za mene je hrana gorivo, ali i velika ljubav. Zato i jeste dobro kada nađete neki sistem, u kojem možete da budete gurman, a da svoje kilograme i zdravlje držite pod kontrolom.
Ovog jutra sam spremila najbolji doručak u poslednjih nekoliko meseci. Uzela sam dve somborke, divno crvene, ljute taman koliko treba. Oprala sam ih, očistila, isekla i ostavila sa strane.
Onda sam napravila brze lepinje iz tiganja.
Potrebno vam je:
- 1/2 čaše ražanog brašna
- 1/2 čaše heljdinog brašna
- 1/2 čaše prosenog brašna
- 2 dcl kisele vode
- 1/3 kašičice sode bikarbone
- 3 kašičice limunovog soka
- Čaša je od 2 decilitra
Ovu smesu možete da pripremite i veče pre, samo nemojte da stavite sodu bikarbonu i limunov sok. Ostavite je da stoji preko noći, tako ćete eliminisati fitinsku kiselinu. A pošto je smesa retka, ujutru neće biti problem da umešate sodu i limunov sok.
Žitarice treba potapati, a testo ostavljati da prenoći, evo i zašto
Kada ste to uradili, u tiganj stavite malo putera i maslinovog ulja.
I kašikom vadite smesu. Napravila sam tri “lepinje”. Pekla sam ih sa obe strane po par minuta.
Onda sam tiganj očistila papirnim ubrusom, dodala još malo putera i spustila somborke. Kada je kožica počela da puca, pre njih sam stavila usitnjen mlad sir.
Kada je počeo da se topi, a to je bilo otprilike odmah, sve sam prebacila u tanjir. Kada to budete uradili, u tanjiru će se razliti tečnost od sira. Samo iscepkate lepinju i umočite u to. Pustite da se parčići lepo natope.
Savršenstvo!!!!
Somborke su? Paprike?
Da, izgledaju kao male babure, blago su ljute.
Ana, stvarno nisi stavila so u lepinje? Ja ipak stavila za svaki slucaj, bilo me “strah” da ce biti bezukusne 🙂 Dodala i jednu ljutu papricicu, i mogu samo da se pridruzim tvom utisku: najbolji dorucak zadnjih par nedelja!:)))
Dešava se da zaboravim. Na svu sreću sir je sam po sebi bio sasvim slan tako da ništa nisam posolila i bilo mi je ok.