Akva – faba nije neki egzotičan sastojak i svako može da je napravi
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Jesen ima mnogo prednosti i jesen treba voleti. ako ni zbog čeg drugog, onda zbog žutog lišća i fantastičnih stvari na pijaci. A kraljica svih tezgi u jesen bude paprika!
Male, velike, debele, ljute, slatke – paprike u svim bojama. Moj favorit su uvek bile somborke. Retko kad su jako ljute, mada se ne bih bunila. Male su, kompaktne i sa njima možete da radite šta želite. Često ih punim različitim mesom i krčkam, a ujutru ih najviše volim sa sirom. Bitmo je samo da sir bude jači. Birajte fetu ili kozji. U sir možete da dodate i začine.
Za ovaj doručak vam je potrebno:
- 2 ili 3 somborke
- 1 kocka kozjeg sira
- 1/4 veze mirođije
- 1 čen belog luka
- 1 belance
- prstohvat soli
Somborke operite i prepolovite tako da ostane drška. Uvek je slađe sa njom.
U činiji viljuškom izgnječite sir, dodajte jedno belance, malkice soli, izgnječen čen belog luka. Ne veliki. Mirođiju iseckajte pa i nu ubacite i sve dobro promešaljte. Kašičicom napunite paprike i poređajte ih na pleh. Pored njih stavite kriške hleba da se i one malo zapeku. Ovog jutra sam kupila hrono hleb u 2Hleb i kifle”, ali onaj sa kvascem. Ne jedem često kvasac, ali obožavam ukus ovog hleba, pa ga tu i tamo pazarim.
Kada sir počne da se topi, a hleb da hvata koricu, gotovo je.
Uživajte!
ps. Ukoliko ne volite ljuto, umesto somborki možete da koristite bilo koje paprike. Prijatno!