Kuva i piše: Ana Ćubela Ne sećam se kada sam kupila …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Odmaram od praška za pecivo. Ako ga već dodajem u mafine i različta peciva, ne moram u hleb. Soda bikarbona u kombinaciji sa limunovim sokom je sasvim dovoljna.
Pokušala sam da razvijem prirodan kvasac, ali se to neslavno završilo. Ubila sam ga, kako – ne znam.
Sada čekam novo sledovanje koje ću morati da držim pd staklenim zvonom da mu se ništa ne bi desilo. A vi mi držite palčeve da uspem u tome.
Elem za ovaj hleb vam treba:
- 300 grama pšeničnog integralnog brašna
- 100 grama ražanog brašna
- 50 grama heljdinog
- 50 grama ovsenog brašna
- 450 militara vode
- 3 kašike maslinovog ulja
- kašika lana
- kašika susama
- plus golica i suncokret za posipanje
- 2 kašičice himalajske soli
- 2 kašičice sode bikarbone
- 4 kačičice limunovog soka
Prvo sam pomešala brašna sa solju i semenkama, a zatim dodala ulje i vodu. Sve sam umešala, pokrila i ostavila da stoji 8 sati.
E sad, u ovom delu vam treba i malo snage, jer treba lepo da umešate sodu bikarbonu i limunov sok. Da sam ih dodala na početku, izgubili bi efekat tokom 8 sati fermentacije.
Uzmite mikser i nastavke za testo i udrite. Prvo sam dodala jednu kašičicu sode pa mešala, pa drugu kašičicu pa mešala. Testo bude baš gusto i lepljivo i treba malo da se potrudite da se sve to lepo umeša. Ali šta fali, malo fizičke aktivnosti i zatezanja ručnih mišića neće da škodi.
Kada sam umešala sodu, to isto sam uradila i sa limunovim sokom.
Namazala sam ivice pleha svinjskom mašću, a pek papir stavila po dnu. To sam iskopirala od Dragane.
Sipala sam testo, posula semnkama i vlažnom rukom ih utapkala u testo. Stavila sam u blago zagrejanu rernu i namestila na 250 stepeni. Kada se dobro zagrejalo, smanjila sam na 220.
Da li je došlo do nekog skoka napona struje, ili je meni jedan grejač podivljao, ali je malo falilo da ovaj hleb završi u kanti. Jedna strana hleba je počela da se naglo diže, tako da je pukao poprečno po sredini. Brže bolje sam okrenula pleh u rerni i nastavila da pečem. Bio je gotov za 50-ak minuta.
Izvadila sam ga, uvila u čistu krpu i ostavila do jutra da se hladi.
Na svu sreću, krater koji se napravio sa strane u hlebu je maltene nestao i hleb je super mogao da se seče.
Uz njega su odlično išla jaja na oko sa karijem i belim lukom u granulama.
Prijatno!
Da li se moze koristiti prirodni kvasac za vrijeme restrikcje?
Može, mada nutricionisti tvrde da onda takav hleb treba tostirati. Ja ću uskoro početi da pravim malo sa njim, iako meni ovi beskvasni hlebovi jako prijaju
da li testo nakon dodavanja sode i limuna i mesanja treba da bude lepljivo ili treba dodati jos brasna i mesiti rukama da ne bude lepljivo kao kod klasicnih hlebova?
Ne treba dodavati brašno, ovi naši hrono hlebovi su žitki, nisu testa kao kod običnih hlebova. Masa bude gusta i lepljiva i samo je prespete u pleh ili činiju za pečenje
Draga Ana, da li moze stajati vise od 8 sati?
Nisam probala, ali verovatno može, samo da nije pretoplo tu gde stoji pa da testo ne prokisne (ili uskisne). Sada u stanovima nije jako grejanje pa može bez problema
Da li umesto psenicnog integralnog moze neko drugo brasno?
Može speltino integralno
Imate li recept za hleb gdje se koristi samo ovseno brasno?Zahvaljujem
Ne, takav hleb je gotovo nemoguće napraviti. Izmrvio bi se skroz. Mora da ima još nešto
Doručak za pohvalu….odlično.
Upravo probavam recept 🙂 Jedino me zanima koliko dugo se umešava soda i limun u testo,mislim koliko minuta.
Javiću kasnije kako je ispalo,ako uspe 🙂
Već sam odgovorila na onaj drugi komentar. Minutaža nije potrebna, bitno je da lepo umešate. Ako treba neka traje i nekoliko minuta. Ali soda mora da bude sveža. Odnosno da još radi.
Nije mi uspeo… 🙁
Nije mi naraslo testo uopste
Jedino ako vam je soda bikarbona toliko izlapela da je izgubila dejstvo. Da li ste stavili i limunov sok?
Da li moze da stoji manje od 8? Video sam da piše da ako nema vremena da stoji duže od 1-2h,da se meša sa kiselom vodom.