Sočne mini palačinke

21/08/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Na odmoru treba da se odmara. Ali to ne znači da ne treba dobro da se jede. A kad već nisam u hotelu da mi prinose, onda volim sama sebi da spremim doručak. Jer uvek postoji neka kuhinja.

Ovaj deo odmora provodim sa familijom, bez žurbe i jurnjave. Generalno ne volim da ustajem kasno. Pa svoj rutial ne menjam ni ovde. Buđenje između sedam i osam. Dve do tri šolje tople vode sa par kapi limuna. Doručak. Posle doručka turska kafa bez šećera. Jaka da diže iz mrtvih. I veća doza. Pošto kafu pijem samo ujutru. Volim da je popijem s merakom i da je malo odužim. Kafa i kompjuter. Ili kafa i pogled u daljinu.

Prva dva dana sam se snalazila s onim što sam imala u kući, a juče sam otišla do većeg marketa da se snabdem s brašnom. Nije neki izbor, ali sam našla integralno ječmeno i ražano. I odlučila se za palačinke.

Potrebno vam je:

  • 2 jaja
  • 1 šolja ječmenog brašna
  • ½ šolje mineralne vode
  • 2 pune kašike pavlake
  • Prstohvat morske soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika putera

*šolja je od 2 dcl

Jaja umutite penasto mikserom. Zatim dodajte pavlaku i so.

Ručni mikser Beko

Kada sve dobro umutite, u činiju ubacujte po malo brašna sve vreme muteći polako. Kada se napravi previše gusta smesa, dodajte mineralnu vodu, pa opet brašno. Smesa treba da bude jako gusta, možete da vidite na slici kako treba da izgleda.

Za one koji prate pravila restrikcije ove palačinke spadaju u komplikovano jelo jer se mešaju jaja i pavlaka. I takva jela mogu da se jedu jednom u desetak dana do dve nedelje. Oni van restrikcije mogu koliko često žele.

Ako nećete da pravite komplikovano jelo, samo izbacite pavlaku iz recepta i stavite punu čašu mineralne vode. Neće biti ovako sočne i ukusne ali će biti dobre.

Kako nisam imala tiganj za palačinke uzela sam neki veliki teflonski. Stavila sam u njega kašiku maslinovog ulja i kašiku putera. Kada se puter rastopio, najveći deo masnoće sam sipala u smesu i promešala dobro. Manji deo sam ostavila u tiganju za pečenje.

Kutlačom sam sipala smesu. Po jednoj turi tri manje palačinke. Treba ih peći par minuta s jedne i par minuta s druge strane, ali vodite računa da vam temperatura ne bude prejaka. Da ne zagore spolja a ostanu po malo žive unutra.

Od ove količine dobila sam 14 mini palačinki. Malih, debljih i sočnih.

A da su bile odlične svedoči i činjenica da je moj sestrić Relja pojeo i slanu i slatku turu. A njega je stvarno umetnost naterati da jede.

Tetkino dete #breakfastime #nephew #instalove #pancakes #food #kitchen #fun #family

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

Prijatno!Ostavite komentar