Sočna pita sa sirom, slaninom i zelenišem

03/07/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Ovu pitu smo pravili u nedelju za vreme Pidžama žurke. Hteli smo da napravimo nešto jednostavno, da ne moramo previše da petljamo po kuhinji, jer je mala a nas je bilo dosta. Nešto brzo, da bude ispečeno dok traje LIVE video. I, naravno, nešto ukusno.

Nabavku nisam obavila dan ranije jer sam imala celodnevnu avanturu, prvo s poslom, pa familijom pa prijateljima. Tako da sam se ujutru s psima, oko 7, uputila u prodavnicu. Znala sam da hoćemo pitu, ali nisam znala sa čim sve dok nisam videla šta je u ponudi. Hm, spanać? Može. Slanina? Može. Sir? Zašto da ne…..

Video i način pripreme možete da pogledate ovde:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1730901110312672/

Ovo je jedna od onih pita koja se pravi sa dosta sastojaka, spada u komplikovana jela za one koji su strogoj restrikciji. To znači da mogu da se jedu, ali ne često, jednom u dve nedelje, recimo. Ali je dobra jer u nju ide malo brašna u principu, tek toliko da se smesa poveže. Počela sam sa pet jaja jer je nas četvoro bilo na doručku pa nakraju dodala još jedno.

Potrebno vam je:

  • 6 jaja
  • 2 – 3 pune kašičice praška za pecivo
  • 2 – 3 šake spanaća
  • 200 gr slanine
  • 200 gr sira
  • 5 – 6 kašika brašna (mi smo koristili ječmeno)
  • 1 do 2 manje tikvice
  • Ulje može i ne mora
  • Začini po ukusu: Morska so, biber….

Mi smo koristli gaudu, oni u restrikciji mogu svežu mocarelu ili mlad sir, kako im se ište.

Slaninu iseckajte na kockice i propržite sa spanaćem koji ste pre toga očistili i iskidali malo rukama. Kada budu gotovi, ostavite ih da se ohlade dok vi spremate ostalo.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Zatim u činiji prvo umutite pet jaja, što penastije, zatim dodajte začine i prašak za pecivo. A onda i ostale sastojke. Sir narendajte (ili izmrvite ako koristite mlad) ali deo ostavite da pospete po površini.

Tikvice narendajte na krugove. Ili polukrugove u našem slučaju pošto su bile malo šire.

Kada pomešate sastojke, izlijte smesu u pleh u koji ste stavili pek papir. Po površini stavite tikvice, još malo sira i prelijte dodatnim  jajetom.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Sve u zagrejanu rernu i pecite 15 do 20 minuta na 220 stepeni. Što je tanja to će biti brže gotova. Ili kao što nam je Jelena Cocco savetovala u komentarima za vreme LIVE vide, uključite ventilator.

I to je to. Relativno brzo, lako i slasno. I sočno!

Uz pitu smo jeli i pesto koji smo napravili sa pečenim bademima (nisam pažljivo gledala šta piše ujutru kada sam kupovala, obično uzmem sveže), ali je zato pesto imao poseban šmek. U videu možete da vidite kako smo i njega napravili. Odlično je išao uz pitu.

Nadam se da ćemo se gledati i sledeće nedelje na novom Pidžama partiju. Kao i uvek, počinje nedeljom u 10 ujutru na fejsbuk strani Hrono kuhinja.

Prijatno!



Ostavite komentar