Nikad nisam brojala kalorije ili količine hrane, poseno ne hleba. Sve do sada.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Moram da priznam da spontane stvari zaista ispadnu najbolje. Ovu pitu sam smislila maltene pred sam lajv, a neke dodatke smislila usred snimanja. I ispala je vrhunski.
I samo da znate da se meso i heljda fantastično slažu. Čak i ako ne volite heljdu u ovoj kombinaciji će vam se sigurno dopasti.
Pogledajte kako sam pravila ovu pitu za vreme Pidžama partija i još po nešto:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1001774653525692/
U startu sam skuvala oko 80 grama sirove heljde. Deo je otišao u ovu pitu, a deo u paštetu za koju ću tek objaviti recept.
Potrebno vam je:
- 10 isečenih kora tako da staju u vaš pleh
- 6 – 7 punih kašika skuvane heljde
- 300 gr mlevenog mesa
- 1 manji ili 1/2 većeg crnog luka
- 1 – 2 čena belog luka
- 1 kašika senfa
- 4 jajeta
- 200 gr pavlake
- Rastvor masti i vode
- Mast za podmazivanje
- Začini: morska so, biber, goranski začin
Koristila sam pleh dug 30 santimetara i širok 18 santimetara pa sam tako i isekla kore.
Ali sam prvo prodinstala luk, beli luk i mleveno meso sa malo bibera i soli. Kada je bilo gotovo, dodala sam heljdu i kašiku senfa. Sve promešajte i dodajte još začina. Neka bude lepo začinjeno jer u pitu ide još svašta.
KLIK NA LINK:
Savršen goranski začin
Dobro namažite pleh mašću. Na dno stavite jednu koru, premažite je rastvorom vode i masti, pa stavite drugu koru, pa i nju premažite rastvorom. E onda ide fil (pogledajte video). I tako do kraja. Kora, rastvor, kora rastvor, fil. Završite sa dve premazane kore. Zatim isecite pitu na kocke i stavite u zagrejanu rernu na 230 stepeni.
Kada se kre zarumene, umutite jaja i pavlaku pa zalijte pitu. Ali tako da fil svuda prođe (pogledajte video). I vratite u rernu da sve porumeni.
Ovu pitu mogu da jedu i oni koji su u restrikciji ali kao komplikovano jelo. To su ona jela gde mešamo jaja i mlečno i koja se jedu jednom u dve nedelje.
Ali ako hoćete jednostavniju varijantu, stavite jaja raymućena sa malo kisele vode. Ili pavlaku sa malo kisele vode.
Kada lepo porumeni i jaja se skuvaju, navalite na nju.
Prijatno!
Pogledajte još:
Pita sa ajvarom i pečurkama