Sočna pita s mesom i heljdom

19/12/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Moram da priznam da spontane stvari zaista ispadnu najbolje. Ovu pitu sam smislila maltene pred sam lajv, a neke dodatke smislila usred snimanja. I ispala je vrhunski.

I samo da znate da se meso i heljda fantastično slažu. Čak i ako ne volite heljdu u ovoj kombinaciji će vam se sigurno dopasti.

Pogledajte kako sam pravila ovu pitu za vreme Pidžama partija i još po nešto:

 

U startu sam skuvala oko 80 grama sirove heljde. Deo je otišao u ovu pitu, a deo u paštetu za koju ću tek objaviti recept.

Potrebno vam je:

  • 10 isečenih kora tako da staju u vaš pleh
  • 6 – 7 punih kašika skuvane heljde
  • 300 gr mlevenog mesa
  • 1 manji ili 1/2 većeg crnog luka
  • 1 – 2 čena belog luka
  • 1 kašika senfa
  • 4 jajeta
  • 200 gr pavlake
  • Rastvor masti i vode
  • Mast za podmazivanje
  • Začini: morska so, biber, goranski začin

 

 

Koristila sam pleh dug 30 santimetara i širok 18 santimetara pa sam tako i isekla kore.

Ali sam prvo prodinstala luk, beli luk i mleveno meso sa malo bibera i soli. Kada je bilo gotovo, dodala sam heljdu i kašiku senfa. Sve promešajte i dodajte još začina. Neka bude lepo začinjeno jer u pitu ide još svašta.

KLIK NA LINK:

Savršen goranski začin

 

Dobro namažite pleh mašću. Na dno stavite jednu koru, premažite je rastvorom vode i masti, pa stavite drugu koru, pa i nju premažite rastvorom. E onda ide fil (pogledajte video). I tako do kraja. Kora, rastvor, kora rastvor, fil. Završite sa dve premazane kore. Zatim isecite pitu na kocke i stavite u zagrejanu rernu na 230 stepeni.

Kada se kre zarumene, umutite jaja i pavlaku pa zalijte pitu. Ali tako da fil svuda prođe (pogledajte video). I vratite u rernu da sve porumeni.

Ovu pitu mogu da jedu i oni koji su u restrikciji ali kao komplikovano jelo. To su ona jela gde mešamo jaja i mlečno i koja se jedu jednom u dve nedelje.

Ali ako hoćete jednostavniju varijantu, stavite jaja raymućena sa malo kisele vode. Ili pavlaku sa malo kisele vode.

Kada lepo porumeni i jaja se skuvaju, navalite na nju.

Prijatno!

Pogledajte još:

Pita sa ajvarom i pečurkama

 

 



Ostavite komentar