Od ranog jutra je krenulo po zlu, ali je na kraju sve ispalo dobro. Ne dobro, odlično
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Fritata je zapravo jedna vrsta omleta, koja se prvo malo zapeče u tiganju, a zatim dovrši u rerni.
Ime je dobila po italijanskoj reči friggere što znači peći. Ako grešim, Jelena Cocco će me već ispraviti. I po nekom pravilu bi trebalo da bude deblja nego klasičan omlet, da liči na okruglu pitu kada je istresete iz tiganja. Mi smo je pravili ove nedelje, ali tanju. Odnosno pravili smo dve tanje, jednu verziju za restrikciju, kao što smo obećali, i jednu za one koji nisu u restrikciji. A kako je sve pravljeno u lajv videu, odnosno na Pidžama partiju, onda smo gledali da ne bude previše debela, ne bi li je završili makar u vreme branča, a ne ručka.
Pogledajte proces pravljenja:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1786519398084176/
U fritatu možete da stavite apsolutno sve, šta god da vam padne na pamet, od suhomesnatog, preko povrća, mlečnih proizvoda, semenki…. I naravno jaja, njih ne treba zaboraviti, ona su osnova. Samo se u Italiji skoro uvek na kraju prospe parmezanom.
Baza za obe fritate je bila ista, gledali smo da svakome pripadne otprilike po tri jaja, da bi bila dovoljno velika i sočna, ali smo na kraju stavili ukupno 10.
Potrebno vam je (za bazu):
- 10 jaja
- 2 manje crvene paprike
- veza mladog luka
- 200 gr slanine
- Začini po želji: Morska so, šareni biber, čili…. birajte
- Svinjska mast
- Peršun za posipanje na kraju
Prvo isecite slaninu na kockice pa je propržite dok radite sve ostalo. Jer slanina mora malo da se ohladi pre nego što je sjurite u smesu s jajima da ona ne bi odmah počela da se kuvaju. Iako će slanina pustiti masnoću, za ovu količinu namirnica će biti potrebno još da bi sve bilo sočno i da se ne bi lepilo.
Zatim iseckajte papriku, luk, još neko povrće ako ste želite.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Zatim umutite jaja, što penastije. Pa u njih dodajte ostale sastojke. Ako ste u restrikciji to je to. A pošto Sneža i ja nismo, mi smo deo smese odlile za Sašu koja jeste u restrikciji, a u naš deo dodaje još 150 grama gaude.
Kad je bal, nek bude bal.
U tiganju zagrejte masnoću, ja sam ubrusom namazala i ivice jer će fritata od jaja dosta narasti.
A za mene očigledno nema odmora. Pitala sam za vreme lajv videa da li da pravimo pauzu u avgustu, skoro svi su rekli NE. Samo su dve dobre duše rekle da malo odorim. Hvala im za to, s vama ostalima ću da pamtim pa da vratim. Što znači da nastavljamo sa Pidžama žurkama nedeljom u 10 dok neko ne padne s nogu
I sipajte smesu. Promešajte da bi jaja bila svuda i pustite da počne da se hvata korica po dnu. A zatim tiganj ubacite u zagrejanu rernu. Pecite na 200 ili 220 stepeni. Zavisi od rerne i brzine kojom želite da spremite fritatu. Jednom sam gledala Gordona Remzija koji ju je pekao 40 minuta i očekivala sam da će izaći trospratna zgrada iz rerne ako fritati treba toliko vremena. Ova naša je bila gotova za desetak minuta. Jedna po jedna u rernu.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
I ne zaboravite da vam za to treba tiganj koji nema plastičnu dršku. Ja konačno imam dva takva pa ću moći da se igram. Ako nemate takav tiganj, uzmite neki plići, okrugli pleh koji liči na tiganj.
I to je to.
Ništa prostije a fantastično ukusno. I da se ne lažemo, ova količina je za više osoba, ne samo za nas tri, ali je tako ispalo.
Uz ovu fritatu su išli krekeri, odnosno mini hrskave lepinje, koje sam napravila pre nego što su gosti došli, jer sam prethodni dan zaboravila da napravim obećan hleb.
Recept za njih imate ovde:
I nadam se da se vidimo i sledeće nedelje u 10 ujutru na fejsbuk strani Hrono kuhinja. Pidžama party se nastavlja!