Smršala 36 kilograma, a onda stesala i muža

07/11/2018

Maja: pre i posle

Kuva i piše:
Maja Radivojkov

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Sa prvim naznakama puberteta pojavili su se i prvi problemi sa kilogramima. Dan po dan, mesec po mesec i stižem do momenta u životu kada imam 32 godine, divnu porodicu (supruga i dvoje dece), fenomenalne roditelje i sestru koji su uvek tu za mene. Fantastične prijatelje, pristojan posao i veliko nezadovoljstvo, reklo bi se bez ikakvog razloga. Mada možda bih mogla da pomenem i tačno 101 kilograma na mojih 163 santimetra visine.

Ali meni kilogrami nisu smetali, moje zdravlje je bilo dobro, pritisak idealan, krvna slika isto tako. Ipak, ta neka mala iskra potpunog unutrašnjeg zadovoljstva nikako da se upali. Sve do jednog januara 2016. godine. Tačnije 3. jer se važni datumi nikada ne zaboravljaju. Tog jutra rekla sam svojoj porodici: „Od danas prelazim na hrono ishranu. Ja prva polako da se uhodam, a onda i vi pa kako vam bude.“

Prvo konfuzija, pa haos, pa konačno dobro napisana pravila

Za hrono ishranu sam čula od svoje zaove koja je na Fejsbuku videla slike devojke koja je značajno smršala. Poslala mi je linkove i to je bilo to. Samo je kliknulo. Ali problem je bio što nisam znala ništa o hrono ishrani, sem onog što sam pročitala u njenim objavama. Zato sam svaki sekund slobodnog vremene provodlila na internetu proučavajući pravila hrono ishrane. I tek onda je nastala totalna konfuzija. Bolje da ništa nisam ni dirala. Ovo se kosi sa ovim… ovo i ovo ne ide…. totalni haoos koji se uskoro pretvara u savršeni red jer me je Čika Google u nekom momentu upoznao sa Anom Ćubelom. Ona je stvari postavila na svoje mesto.

Ona je sve objasnila onako kako sam ja to savršeno razumela. Sve mi je štimalo i sve mi je bilo po taman i zato sam duboko udahnula i prepustila se magiji….

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Niko nije verovao da ću uspeti. Shvatam ja to, jer nije prvi put da probam sa nekim drugačijim načinom ishrane….Iskreno,bilo ih je na hiljade. Ali niko se nije nadao da će se sve tako savršeno uklopiti, da će mi taj način ishrane tako prijati, i potpuno promeniti moj metablizam. I zaista malo po malo kilogrami su bili u blagom opadanju a moje samopouzdanje u blagom porastu. Polako mi se priključuju i ukućani, koji se ne predržavaju restrikcije, ali i pored toga imaju zavidne rezultate. Kuvaju se hrono obroci, prave se hrono peciva, hrno slatkiši. Nema više aditiva, nema više ne zdravih namirnica…..Moja porodica cveta.

A onda je muž sa hrono ishranom skinuo 40 kilograma

Danas imam 35 godina i 65kg. Posle godinu dana restrikcije u minusu sam 36 kg i uspešno održavam kilažu skoro 2 godine. Aktivno treniram 3 puta nedeljno po sat vremena, uz dodatne treninge u zadnjih godinu dana sa teškim tegovima još 2 puta nedeljno (kućna sprava ). Moj suprug koji je u momentu prelaska na hrono ishranu imao 128 kilograma. Danas ima 88 i on je takođe vrlo fizički aktivan. Regulisao je srčane otkucaje i pritisak. Pa neka mi onda neko kaže da nije moguće.

Ne želim da me neko pogrešno razume. Ne kažem da je sve bilo lako. Bilo je trenutaka krize, bilo je nervoze i naravno bilo je i padova (čokoladnih padova u mom slučaju), ali ta novootkrivena energija koja se probudila u mom organizmu posle 28 dana restrikcije toliko me je obuzela da sam posle svakog pada jednostavno tresla prašinu sa kolena i gurala dalje.

Tako je i danas. Naravno da grešim (u mom slučaju to su samo i isključivo slatkiši). Naravno i da preteram. Naravno i da se naduvam i da budem koji kilogram u plusu. Naravno da ponekad i garderoba kipi na meni. Ali naravno to nije ništa što 28 dana stare dobre restrikcije ne može da reši.

Na kraju, posle svega mogu da kažem da sam sigurna da se više nikad neću vratiti klasičnom načinu ishrane, ali I da ću sebi uvek dozvoljavati čokoladne izlete. Uvek ću slušaću svoje telo i ono što ono želi i uvek ću verovati u sebe jer sam se i sama uverila da jedino tako snovi postaju stvarnost. I to je upravo ono što svakom od srca preporučujem.

Pročitajte još:

Šta je hrono ishrana

Pravila restrikcije

Jelovnici za početnike

Pravila osnovne hrono ishrane (posle restrikcije)

Pravila originalne hrono ishrane

 

 

 1 komentar

  1. Odlicno,savrsena prica I lepo opisana,skoro svaki detalj cini mi se. Drago mi je zbog vas sto ste uspeli ,tako i treba,heono je zakon,od hrono ne odustajem,cini mi se cwo zivit cu se hraniti po hrono pravilima,naravno sa malim prekrsajima ali kao sto kazete ,nema tog kila viska jojeg 28 dana restrikcije ne moze da resi. Cestitke kd srca I naklon do poda.??❤❤❤❤❤????????????????

Ostavite komentar