Kuva i piše: Ana Anufrijev Ja retko kad užinam… …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Leto je. Pre neki dan sam kupila kornete za sladoled za decu i odjednom me salete ona moja, već čuvena, misao u poslednje vreme: „Mogu i ja ovo, a da bude zdravo!“ Htela sam što jednostavniju osnovu, od sastojaka koje mi hroneri imamo uvek u kući.
Potrebno vam je:
- 200 grama integralnog pšeničnog brašna,
- 1 kašika kokosovog šećera,
- prstohvat (ali bukvalno samo prstohvat) sode bikarbone,
- 5 kašika kokosovog ulja,
- 80 ml mlake vode
Umesite testo nakon što ste sjedinili sve suve sastojke. Podelite ga na deset jufkica. Svaku razvucite u obliku kruga, koji ne mora biti savršen. Nemojte se koristiti brašnom za razvlačenje, jer nam je potrebno da nam korneti lepo izgledaju kad se ispeku.
Zatim oko jedne ose na spoljašnjem obodu prečnika zarolajte krug i napravite fišek. Ako imate modlice za fišeke ubacite ih. Kažu da imaju da se kupe kod Kineza.
Međutim, kod mojih komšija ih nema, pa sam ja napravila loptice od aluminijumske folije i njima napunila kornete. Od ovoga će vam umnogome zavisi oblik samih korneta. Stavite ih na pleh obložen pek papirom i pecite 15–20 minuta na 200°C.
Punite ih čime hoćete. Ja sam ih punila Aninim kuglicama „Čokoladna rapsodija“, čiji recept možete pronaći u knjizi Hrono kuhinja i komadićima lešnika.