Kuva i piše: Ana Ćubela Veliki uskršnji post počinje sutra (27. …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Mnogo volim susam. Moram da priznam da nisam ljubitelj svih turskih poslastica, pogotovu ne baklava, urmašica itd. Odnosno, poslastica u čiji sastav ulazi (po meni) uglavnom brašno i šećer, ali ove susam štanglice obožavam. Još kad se naprave od zdravih sastojaka, onda je duplirano uživanje u njima.
Za ovu brzu starinsku poslasticu potrebno vam je:
- 1 jaje
- 60 grama maslaca
- 5 kašika kokosovog šećera
- sok od pola manjeg limuna
- 70 grama integralnog speltinog brašna
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice soli
- 160 grama susama
Ručno razmutite jaje, zatim dodajte razmekšali maslac na sobnoj temperaturi, mutite dalje pa dodajte šećer i limun i ponovo mutite.
Sve ovo možete činiti i mikserom na slaboj brzini. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so i postepeno sjedinite suvu i vlažnu smesu.
Zatim umešajte susam spatulom, kojom ćete po pek papiru razmazati i oblikovati smesu, tako da bude četvrtastog oblika. Zatim je isecite na štangle.
Pecite maksimalno 15 minuta na 175°C. Kada izvadite štangle iz rerne, one će biti još meke. Još jednom ih podelite i sačekajte da se ohlade i stvrdnu.
Fantasticno, moze i slana varijanta (izbacim secer) ?! 🙂
Može sigurno.
Ovo je super! Upravo grickamo… Koliko cesto sme da se jede I da li ima ogranicenja u kolicini?
Slatkiši se jedu u malim količinama: voćka ili dve, red crne čokolade, keks ili dva itd.
može li umjesto speltinog integralno pšenično brašno?
Ne preporučuje se na početku ishrane.