Slatke palačinke, šta to beše?

08/11/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Za sve koje mrzi da prave hleb, ili neće da uključuju rernu svako malo, ili hoće da odmore od praška za pecivo – palačinke! Ne sećam se kada sam poslednji put jela slatke palačinke, kad pomislim na njih pomislim na slano punjenje, na pavlaku, šunku, na obe zapečene sa sirom u rerni… Eh.

I ovog jutra jedno takvo zadovoljstvo.

Potrebno vam je:

 • 1 jaje
 • 7,8 kašika speltinog brašna
 • 1 dcl kisele vode
 • 1 dcl obične vode
 • 1 kašika maslinovog ulja

Umutite jaje, dodate kiselu vodu pa nekoliko kašika brašna. Mutite pa dodajte običnu vodu pa još brašna. I tako redom dok ne budete zadovoljni gustinom i količinom. Na kraju dodajte maslinovo ulje. Ukoliko pravite baš veliku količinu povećajte i broj jaja, ne samo brašno ili vodu. Prašak za pecivo nikad ne stavljam u smesu, lepše su bez.

Ovu smesu možete da umutite uveče i ostavite do jutra. Tako budu i ukusnije. Ujutru samo proverite da brašno nije upilo dosta vode pa razredite malo ako treba.

Za pečenje palačinki ne dodajem masnoću, ponekad samo podmažem pleh za onu prvu. I za to najčešće koristim puter ili kokosovo ulje. I onda redom, palačinka za palačinkom. Od ove količine je ispalo pet komada. Ja sam pojela jednu i po. Punjenje mi je bilo malo jače.

Palacinke od spelte 2 s

Stavila sam tanak sloj ajvara, malo zelene salate, ćureća prsa i kačkavalj. Ako pratite pravila restrikcije, onda ovo poslednje preskočite. A možete da ispečete jedno jaje i dodate unutra. I tako ih obožavam.

I to je to. Prijatno.6 komentara

 1. Draga Ana, krenuh ja vodjena prelepom slikom vašeg Cannon-a 700 d da pravim palačinke, zabućkah sinoć i krenuh da pečem jutros…ono froncle!Kidaju se, nijedna se ne ispeče cela…meni su i bljutave ovako neslane…pravila sam druge sa drugim brašnima, ali ovo beše debakl!U čemu li je stvar?:(
  Pozdrav!

  1. Sa speltinim brašnom se najlakše prave palačinke. Možda nešto nije bilo u redu sa brašnom. Ili jajetom. Moram da pitam, da li ste promešali tečnost pre nego što ste krenuli da pečete?

 2. Nije mi jasno, pečete palačinke prvo u tiganju pa u rerni ili kako? I koliko bi trebalo da se zapeku u rerni, na koliko stepeni?

  1. Ako gratiniram palačinke, onda ih prvo ispečem u tiganju, pa nafilujem, zalijem i pečem 15-ak minuta na 200 do 210 stepeni.

Ostavite komentar