Kuva i piše: Ana Ćubela Ples protiv kiše koji smo izveli …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Ponekad se zaželim nečeg hrskavog za doručak. Tipa nekih grisina. Ovi slani štapići su idealni za jedan ’suv’ doručak, da se, onako, opušteno ’zamezi’. Ja ih spremam od speltinog brašna, ali dodam malo i ovsenog. Ovseno brašno je moj favorit među tim sipkavim brašnima. Mnogi se žale da im ono gorči, a to u velikoj meri zavisi od proizvođača. Ja volim gorak ukus, ali moram da priznam i da mi je najdraže ovseno brašno proizvođača The Mill, koje, osim svoje povoljne cene, ne sadrži gorčinu, a i strukture je koja me oduševljava, krupne, bele, malo me čak podseća na kokosovo brašno.
Za ove štapiće vam treba:
- 170 grama integralnog speltinog brašna,
- 80 grama ovsenog brašna,
- ½ kašičice morske soli,
- ½ kašičice sode bikarbone,
- malo naceđenog limuna,
- kašika maslinovog ulja
- 125 mililitara mlake vode,
- morska so za posipanje.
Umešajte prvo suve, zatim dodajte mokre sastojke. Formirajte kompaktnu jufku. Ostavite je pola sata da odmori.
Zatim pripremite u jednu posudu krupnu morksu so. Od jufke štrpkajte male parčiće testa, oblikujte ih među šakama tako da budu dužine oko 10 cm i širine oko 1 cm.
Zatim ih uvaljajte u krupnu morsku so i ređajte na pleh obložen pek papirom.
Ispadne oko dvadesetak komada. Pecite 15 minuta na 225 °C. Služiti uz bilo šta, jer ovi štapići idu bukvalno uz sve.
Prijatno!
225 stepeni u rerni sa ventilatorom?
Ne. Obično.
Isprobani! Odlicni su!
Može li neko drugo brašno umesto ovsenog?
Možete da stavite ječmeno ili proseno.