Kuva i piše: Ana Ćubela Ako ne volite da vam nešto …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Nekada, kada se išlo u goste, obavezno se nosila kafa, uz nju možda čokolada ili vino. Danas, kada mi “hroneri” krenemo da pohodimo jedni druge, nosimo brašna, suhomesnato, začine, semenke, tegle, plehove, a nekad i kolače. Slane, naravno.
Uleti tu ponekad i nešto slatko, ali ređe.
Tako mi je Zveki, kada je iz Niša došla na moj rođendan, za doručak spremila slan kolač. Njen čuveni, koji smo toliko puta gledali na slici i mirisali ga preko ekrana.
Potrebno vam je:
- 1dl speltinog mekog
- 1dl raženog integralnog
- 1 prašak za pecivo
- 1 ravna kaščica morske soli
- 1 kašika čia semenki
- 1 kašika susama
- 1 kašika lanenog semena
- 4 kašičice kiselog mleka i kisele vode
Pomešajte kiselo mleko i kiselu vodu. Zatim umešajte brašna, so, prašak za pecivo, čia semenke i lan, koji ste malo smrvili pre toga i susam. Pa sjedinite sa mešavinom kiselog mleka i kisele vode.
Trebalo bi da dobijete smesu srednje gustine . Naseckajte pečenicu na kocke i dodajte je u smesu. Izručite je u teflonski pekač i pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 250° stepeni.
Kad se zarumeni i odvoji od ivice, temperaturu smanjite na 200°.
Zabodite čačkalicu u sredinu kolača i ako na čackalici ne ostaje trag testa kada je izvadite, znači da je gotovo. Izvadite kolač iz rerne, stavite ga na resetku da se ohladi. A onda navalite. Možete uz njega i kiselo mleko pride. Dobro ide.
Prijatno!
Upravo napravih ovu slanu tortu ali sam morala da dodam poprilicno kisele vode. U receptu pise: 4 kasicica kiselog mleka i kisele vode. Da li je mozda doslo do neke greske ili sam pak ja nesto pogresila? Hvala 🙂