Slane princes-krofne

07/05/2015

Slane princeskrofne 5-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Tetka je pre neki dan preturala po svojim sveskama sa receptima i izvukla ove princes-krofne. Pa smo se malo zaigrale pre neki dan. I prijalo je za promenu. Ova tri fila su stvarno odlična, a jednostavna za napraviti. Ni testo nije komplikovano za pravljenje, samo bi trebalo da vodite računa dok oblikujete krofnice.

Za testo vam je potrebno:

  • 250 mililitara vode
  • malo soli
  • 100 grama putera
  • 175 grama speltinog brašna
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo
  • 4 jajeta

Vodu i so staviti u sud i maslac isečen kokckice. To prokuvati i kada se puter istopi u to dodavati prosejano brašno. Sve vreme mutiti da se ne bi stvorite grudvice. Gotovo je kada se sve odvoji u jednu veliku glatku grudvu.

Testo se prebaci u neku činiju i ostavi se 10 minuta da se ohladi.

Umutite jedno jaje i stavite jednu kašičicu praška za pecivo. Kada se umuti, to jaje se doda testu i nastavi da se muti dok se ne sjedini sa testo. A onda se jedno po jedno dodaju i ostala tri jajeta.

Testo se stavi u špric i na pek papiru se naprave kao pužići. Ali gledajte da idu u visinu da se ne bi spljoštili. Ako nemate špric možete da pravite i kao kugle sa kašikom.

Stave se u zagrejanu rernu i peku se oko 20 minuta na 200 ili 220 stepeni, zavisi od rerne.

Dok su još topli skinu se sa pleha i raseku po sredini.

Za fil vam je potrebno 400 grama sira. Švapskog (sremskog) ili sitnog sira. Tu količinu podelite na tri dela.

Zeleni fil:

Slane princeskrofne 1-s

  • Veza mirođije
  • Mladi luk

Crveni fil:

Slane princeskrofne 6-s

  • Pola crvene i pola zelene babure
  • 1 kašičica aleve paprike

Žuti fil:

Slane princeskrofne 2-s

  • Kašika senfa
  • 1 skuvano žumance

Ukoliko vam je sir suviše gist, možete da ga razredite sa malo kisele vode da se dobije kremasta struktura. Soliti po želji, u zavisnoti koliko je sir slan

PS. Ovo je u restrikciji komplikovano jelo pošto se mešaju sir i jaja.

 

 



6 komentara

    1. Može, ali poto se mešaju sir i jaja to spada u komlikovano jelo. A takva jela se u restrikciji jedu jednom u deset dana do dve nedelje.

Ostavite komentar