Slana i slatka spelta

11/10/2014

Tetka već danima priča kako joj se jede spelta. Rečeno, zapoveđeno.

Jutros i slana i “slatka” varijanta.

Speltu treba prethodnog dana potopiti u vodi. Uveče staviti u novu vodu, pustiti da ključa 6 do 7 minuta a zatim je poklopiti i skloniti sa ringle. Uviti je u ćebe i ostaviti preko noći. Čini se kao mnogo posla ali zapravo nije. Treba vam samo jedno ćoše u kuhinji gde će to da stoji. Mnogo jednostavnije nego svaki čas ustajati i proveravati šta se dešava na šporetu.

A tako žitarice zadrže u sebi sve ono što je vredno.

Spelta sa svapskim sirom i slaninom

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ujutru smo speltu pomešali sa švapskim sirom, slaninom i vlašcem. Kada pravim ovakva jela, slaninu obično propržim. Međutim, ova slanina je toliko bila lepa da mi je bilo žao da je stavim u tiganj.

Pošto je ostalo spelte u šerpi, odličili smo da probamo i “slatku” varijantu. Dodala sam malo rogača, cimeta, kakaa i mlevenih badema. Nije bilo loše, ali meni je tu falilo nešto još slađe. Moram da kupim steviu, da isprobam i to čudo. I da konačno napravim bademovo mleko.

Slatka spleta5 komentara

    1. Spelta je vrsta pšenice, ali ima malo drugačiji sastav nego ova standardna koju jedemo. Možete je naći u radnjama zdrave hrane. Brašno od spelte može da se kupi i u Maksiju, ali je tu najskuplje.

  1. Hvala na brzom odgovoru, ja sam vec dva meseca na hrono ishrani i tek skoro sam otkrila rogač…tj. pre tri dana sam prvi put probala i danas ponovo-znači iapunila bonus za ovaj mesec-hehe-steta…

Ostavite komentar