Mekana, sočna, ukusna
Tetka već danima priča kako joj se jede spelta. Rečeno, zapoveđeno.
Jutros i slana i “slatka” varijanta.
Speltu treba prethodnog dana potopiti u vodi. Uveče staviti u novu vodu, pustiti da ključa 6 do 7 minuta a zatim je poklopiti i skloniti sa ringle. Uviti je u ćebe i ostaviti preko noći. Čini se kao mnogo posla ali zapravo nije. Treba vam samo jedno ćoše u kuhinji gde će to da stoji. Mnogo jednostavnije nego svaki čas ustajati i proveravati šta se dešava na šporetu.
A tako žitarice zadrže u sebi sve ono što je vredno.
Ujutru smo speltu pomešali sa švapskim sirom, slaninom i vlašcem. Kada pravim ovakva jela, slaninu obično propržim. Međutim, ova slanina je toliko bila lepa da mi je bilo žao da je stavim u tiganj.
Pošto je ostalo spelte u šerpi, odličili smo da probamo i “slatku” varijantu. Dodala sam malo rogača, cimeta, kakaa i mlevenih badema. Nije bilo loše, ali meni je tu falilo nešto još slađe. Moram da kupim steviu, da isprobam i to čudo. I da konačno napravim bademovo mleko.
Ovo mi se sviđa ,samo molim za objasnjenje sta je SPELTA.Hvala .Pozdrav
Spelta je vrsta pšenice, ali ima malo drugačiji sastav nego ova standardna koju jedemo. Možete je naći u radnjama zdrave hrane. Brašno od spelte može da se kupi i u Maksiju, ali je tu najskuplje.
Poštovana,
koliko je često dozvoljeno koristiti rogač u restrikciji?
Vesna
Te slatke varijante se ne preporučuju u početku. A ni kasnije ne bi trebalo često. Jednom u deset dana, na primer
Hvala na brzom odgovoru, ja sam vec dva meseca na hrono ishrani i tek skoro sam otkrila rogač…tj. pre tri dana sam prvi put probala i danas ponovo-znači iapunila bonus za ovaj mesec-hehe-steta…