Veoma jednostavne za pravljenje i mogu da potraju.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Dosta je Kokolina harala blogom! Jes` da se naspremala i da voli da piše, ali malo red da dođe i na mene.
I, naravno, posle dužeg vremena nastupam sa – tralalalalalala – lepinjama. Kao u cirkusu. Skoro nisam neke napravla za blog, kao i neki nov hleb (obećavam, uskoro ću).
Lako se spremaju, smuti pa prospi, bruo peku, što možete da vidite i na snimku. A slade jer u sebi imaju ječmeno brašno.
Pogledajte Pidžama party:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1252910611559880/
Stalno ponavljam da je za svaki dobar hleb a i lepinje dobro da smesa sa brašnom i vodom stoji što duže, barem osam sati. Al` ne mora uvek tako. I ne može. Nekad smo u gužvi i malo spavamo i zaboravimo kako se zovemo. Barem je meni tako ovih nedelja.
E, tu mi je raspisana Kokolina pomogla, ali nemojte da joj kažete. Dok je ona harala blogom, ja sam se bavila nekim drugim poslovima, uskoro ćete saznati kojim.
Nego da se vratimo na lepinje.
Potrebno vam je:
- 150 gr ražanog brašna
- 50 gr ječmenog brašna
- Prstohvat soli
- 200 ml vode
- Malo manje 1/2 kašičice psilijuma (ovo vam i nije potrebno ali su malo kompaktnije s njim)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 praška za pecivo
Umesite brašno i vodu. Stavite psilijum, so, maslinovo ulje i sve umešajte. Dajte psilijumu 15 minuta da odradi svoje. Ako njega ne stavljate opet malo ostavite smesu, ukoliko imate vremena. A onda kašikom vadite smesu i mokrim rukama formirajte lepinje. Pravac zagrejana rerna na 220 stepeni i pecite oko 15 minuta. Što su manje, to će im i manje vremena biti potrebno. Proverite čačkalicom da li su gotove (pogledajte video).
I to je to.
Odlične za mazanje, umakanje, pravljenje sendviča. Posebno za one koji doručak nose na posao.
Prijatno!
Pogledajte šta smo sve spremili taj dan. Linkovi ka receptima ispod fotografije.