Skonsi sa slaninom

27/01/2015

Kuvaju i pišu:

Boban Stojanović i Adam Puškar

Boban i Adam SAJT

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Skonsi su u naš život ušetali tek sa hrono ishranom. U želji da za neki doručak pojedemo (pored ukusnih hrono hlebova) i neko pecivo, naleteli smo na recept za skonse. Isprava su zvučali pomalo dosadno, kao neki blagosmarajući britanski nezavisni bend, ali smo ubrzo otkrili beskrajnu kreativnost pravljenja skonsa.

Reč je pecivu koje je svoj život počelo kao brzi hleb poreklom iz Škotske. Poreklo naziva „skone“ nalazi seu  holandskoj reči „schoonbrot“ što bi u prevodu značilo „predivni hleb“. Drugo tumačenje kaže da naziv potiče od Kamena sudbine (Stone of Destiny) gde je krunisan škotski kralj. Vebrsterov rečnik tvrdi da reč potiče iz Škotske i da je u upotrebi od 1500. godine.

skonsi 1 SAJT

Skonsi su postali popularni kao deo pomodnog rituala pijenja čaja kada je Ana, knjeginja od Bedforda jednog kasnog podneva izdala naredbu da se prilikom služenja čaja serviraju i neke vrste hlebova, što je podrazumevalo i skonse. Tako su skonsi postali popularni. Danas se najčešće prave kao slani, a zbog izuzetnog ukusa i kvaliteta u Britaniji njihova prodaja raste za oko 10% godišnje.

Skonse čiji recept delimo sa vama malo smo prilagodili restriktivnoj hrono ishrani, s obzirom da je originalni recept podrazumevao priličnu količinu čedar sira. Ukusno, ali nedozvoljeno. Zato smo ih adaptirali i iskoristili slaninu.

Dakle, za skonse sa slaninom potrebno je:

  • 500 gr speltinog brašna
  • 100 gr maslaca
  • 100 gr slanine (u komadu)
  • Prašak za pecivo
  • Kašika soli
  • Prstohvat bibera
  • 2 komada jaja
  • Kiselo mleko

Priprema je jednostavna.

skonsi 3 SAJT

Najpre pomešajte sve suve sastojke (brašno, so, biber, prašak za pecivo). Maslac isecite na listiće i ubacite u brašno. Vrhovima prstiju umešajte maslac sve dok ga brašno potpuno ne apsorbuje i izgleda kao da je u posudi samo brašno. Ova faza pripreme je veoma slična meditaciji jer ste potpuno usmereni na postizanje konkretnog cilja.

U merici razbijte dva jaja. Dodajte kiselog mleka do količine od 300 militara. Viljuškom ili žicom umutite jaja i kiselo mleko. Dodajte u smesu sa brašnom.

Od ove količine brašna dobićete osam do devet skonsa, pa isecite toliko listića slanice koje ćete kasnije staviti na vrh svakog od njih. Ostatak slanine isecite na sitnije kocke i propržite. Pre nego prženu slaninu dodate u testo, ocedite je na nekoj salveti kako skonsi ne bi bili masni.

Kada sve sastojke lepo umesite, razvijte koru debljine oko 2cm i vadite skonse. Mi to radimo modlom za krofne i dobijemo osam skonsa. Na svaki od njih stavite komad slanine.

Zatim uključite rernu na 180 stepeni. Tih 10 do 15 minuta dok se rerna zagreje prijaće skonsima koji čekaju da uđu u nju. Kad se rerna zagreje, ubacite pleh i pecite 25 do 30 minuta.

Pečene skonse možete da služite odmah, a izuzetno dobro idu uz tahini, ajvar, namaz od maslina i slične dozvoljene namaze.

ps. pošto se mešaju jaja sa mlečnim, ovi skonski spadaju u komplikovano jelo koje treba jesti jedno u deset dana do dve medelje



4 komentara

  1. Cao! Mene zanima da li se umesto brasna od spelte moze koristiti i neko drugo brasno posto sam dijabeticar a spelta ima dosta visok GI pa radije koristim razeno ili ovseno brasno u receptima…

    1. Može naravno. Samo će tada skonsi biti malo tvrđi. Ali probajte sa bilo kojim brašnom da napravite. Naravno, ako stavljate ovseno povedite računa o količini jer se od njega peciva mrve.

Ostavite komentar