Još jedna divna stvar za umakanje
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo je bio naš božićni doručak. Već dugo razmišljam o skonsima sa čvarcima i sada sam konačno odlučila da ih napravim.
Iskoristila sam sitniš koji je ostao od čvaraka koje smo tamanili za Novu godinu.
Treba vam:
- 130 grama finog speltinog brašna
- 130 grama integralnog speltinog brašna
- 110 grama putera
- 1 kiselo mleko (plus kašika)
- 3 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice soli
- pola kašičice sode bikarbone
- 100 grama čvaraka
Prvo sam pomešala suve sastojke i u njih stavila čvarke, da bi bili lepo svuda raspoređeni. Zatim sam narendala zamrznuti puter i varjačom umesila sa brašnom. To zapravo i nije bilo klasično mešenje, jer smesa treba da izgleda ovako:
Poenta je da se puter ne rastopi. Ako puter rendate rukom (ja sam u blenderu) onda ga vratite još malo u zamrzivač, jer će krenuti da se topi od topline ruku.
(Ovde možete da pogledate kako se prave korak po korak.
Zatim u to dodate kiselo mleko i umestite homogenu masu, ali gledajte da to što brže uradite da se puter ne otopi. Prebacite testo na pobrašnjenu radnu ploču i domesite ga. Zatim napravite loptu, uvijete u celofan i stavite u frižider da odmori na pola sata. Ova faza je neophodna.
Nakon toga, izvadite testo, rukom formirate disk, debljine minimum 2 santimetra, i isečete ga na šestine ili osmine.
Prebacite delove na pleh pokriven pek papirom i premažete ih kašikom kiselog mleka koja je razmućena sa malo vode.
Pečete 20 minuta na 200 stepeni.
Ovde možete da pogledate kako se prave korak po korak .
Prijatno!
Ovaj recept je fenomenalan! Obicno vikendom pravimo neko pecivo za dorucak, koje nije hleb i ovo sam spemala u nedelju, takodje od nekih ostataka cvaraks i mrvica. Skonsi su postali omeljena klopa. Jedva docekasmo ponedeljak ujutru da pokusamo resto. 🙂
🙂 Napravite ih i bez čvaraka. Odlični su. Čak su vazdušastiji kad nema čvaraka
Koliko treba tog kiselog mlijeka?Ja kupujem u kantici od 500g.Vjerujem da to je previše.
1 čaša kiselog mleka ima 180 grama. Znači 180 grama + 1 kašika
Jel moze da se testo zamesi uvece, a da se pece ujutru? Tj. da li ce faliti nesto testu ako stoji cele noci u frizideru?
Gledam da nikad ne držim preko noći testo koje u sebi ima prašak za pecivo. Hoće da izlapi.
Moze li da se stavi samo fino speltino brasno?
Može, tako će biti još bolje, ali fino speltino brašno baš i ne koristimo u restrikciji.
Moze li da se pravi samo od integralnog speltinog brasna?
Može
Moze li ovo od nekog drugog brasna?
Možete sa ražanim brašnom.
Gde kupujete fino speltino brašno? Nalazim samo itegralno. Živim kod Kalenić pijace.
Poslednji put su mi dioneli sa Zemunske pijace. Ali je to bilo baš davno
Da li bi mogli skonsi da se prave umesto kiselog mleka sa vodom (kiselom ili obicnom). Pravila sam ih jednom po ovom receptu,ali zbog lakse kombinacije sa drugim namirnicama, lakse bi mi bilo da nema kiselog mleka u testu.