U ovo stvarno treba umočiti
Kuva i piše:
Milena Milićević
Mislim da na svetu ne postoji osoba koja ne voli ajvar. Ili pinđur. Ili ljutenicu. Ili cepkane paprike. Ma mogla bih do sutra da nabrajam, ali taj crveni, aromatičan i mirišljav namaz iz tegle, za mene je suvo zlato. Pogotovo znajući koliko posla je potrebno za svega par teglica. Kilogrami i kilogrami paprika, pa pečenje, pa ljuštenje, pa seckanje ili mlevenje, pa kuvanje, pa sterilizacija tegli, pa punjenje
tegli…pa pranje svog prljavog suđa. Zato veoma cenim ovaj nusprodukt paprika.
Doživotnu ljubav imaju svi koji su se ikada „odrekli“ jedne ili više tegli i doneli mi na poklon. Istražujući razne „preskoči po neki korak“ varijante, došla sam do kombinacije ukusa koja može da bude pomagač u obroku za sve ljubitelje ove crvene radosti.
Iako se ništa ne meri sa original ajvarom, ovo je itekako ukusna zamena za isti. A potreban vam je samo blender, par namirnica i pet minuta.
Pogledajte kako smo pravili ovaj ajvar. I još po nešto:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/550667329030958/
Za sirovi, veganski ajvar vam je potrebno:
- 1 srednja tikvica
- 1 sveža crvena paprika
- par sušenih paradajza
- 1 puna kašika tahini paste
- 1 čen belog luka
- 1 manji crveni luk
- sok od pola limuna
- 2 kašičice tucane paprike
- 1 kašičica dimljene paprike
- malo peršuna
- so, biber
- maslinovo ulje
Sve sastojke isecite na veće komade, stavite u blender ili secka. Ako vam je tikvica veća, stavite pola, da ne razvodni previše ovaj sirovi ajvar. Ako ima one velike, vodene semenke, izgulite ih. Zavrtite blender. Dodajte maslinovog ulja do željene teksture.
Zaista tahini i dimljena paprika, kao i sušeni paradajz daju šmek ovom sirovom, vege ajvaru. Vredi probati zaista. Možete za doručak, možete i za ručak uz neko meso ili ribu.
Uživajte.
Pogledajte šta smo još spremili taj dan:
Retro integralni krekeri
Mafini sa pancetom i spanaćem
Kako da napravite zelene lazanje? Pa lako
Lazanje Verde