Sirenjaci – stari srpski zalogaji

04/11/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Volim da jedem, volim da kuvam pa tako s vremena na vreme kupim kuvar. Mada moram da priznam da su naše knjižare poprilično siromašne u odnosu na one u inostranstvu u kojima možete da nađete baš svašta. Kada sam bila kod Kokoline u Monci bila sam oduševljena njihovim policama sa najrazličitijim kuvarima.

Ovu knjigu, sa starim srpskim jelima koje je sastavila Zlatija Mladenović – Prodanov sam pronašla pre par godina. I zaista ima zanimljivih stvari. A ja sam za nedeljni Pidžama party odlučila da spremim recept koji se zove Sirenjaci. Ali ga nisam ispratila do kraja, greške se lako dešavaju kada vas neko snima, ali sam ga popravila i mislim da je čak ovako bolje ispalo nego da sam stavila sve što piše.

Pogledajte kako smo spremali sirenjake i još svašta nešto:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2843126825698534/

Sirenjaci su zapravo jedna vrsta uštipaka ili prganica kako ih zovu naše komšije. Koristila sam speltino integralno brašno, njega uvek koristim kada prvi put nešto pravim, ali sam sigurna da će dobro ispasti i sa drugim brašnima jer su tu jaja da lepo sve povežu.

Potrebno vam je:

  • 350 gr fete
  • 400 gr brašna
  • 3 jajeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike kisele vode
  • 2 manje kašike masti za testo + mast za prženje

Ne samo što sam pogrešila recept već sam nekoliko puta napravila i lapsus pa dobila papir da ispravno izgovaram ime ovih uštipaka 😀

U originalnom receptu idu dve kašike mleka i šolja ulja. Mleko sam zamenila ali sam na ovo ulje zaboravila. Nije mi prvi, a sasvim sigurno ni poslednji put da nešto zaboravim, dodam, oduzmem….

Kada sam shvatila da nisam stavila ulje,samo sam prebacila mast preko testa i dodatno ga zamesila rukama.

Manji deo brašna ostavite za radnu ploču a ostalo stavite u činiju.

Brašno, so i prašak za pecivo u činiju, promešajte pa u sredinu dodajte umućena jaja, kiselu vodu i izmrvljen feta sir. Tada možete i da stavite mast, ne morate kao ja na kraju.

I mislim da sam uradila dobru stvar jer da je u smesu uletela ona šolja ulja mislim da bi testo bilo preretko za rad. Ovako je ispalo baš kako treba. Ni tvrdu, ni suvo ali ni previše lepiljivo da ne možete da sečete kocke i rukom ih stavljate u šerpicu da se isprže. U videu možete da vidite kako testo treba da izgleda.

Prijatno

Na radnu ploču stavite ono odvojeno brašno, istresite smesu i doradite je rukama. Zatim razvucite testo na santimetar recimo i nožem isecite kocke. Zagrejte mast i pecite ih sa obe strane dok sirenjaci ne postanu zlatni.

I fantastični su.

 Ostavite komentar