Sickin hleb

26/09/2014

Proces pravljenja traje malo duže, oko 24 sata, ali vi za to vreme ne radite mnogo. Imate efektivno 5 minuta posla.

Evo recepta:

Hleb “3 sastojka, 3 narastanja”

Za ovaj hleb biće vam potrebni samo brašno, voda i so. Ne mora da se mesi, dovoljno je samo varjačom dobro izmešati.
Hleb je tako vazdušast, ne mrvi se i možete iseći na jako tanke kriške. Ukus je fenomenalan.
Nisu bitne tačne mere, dovoljno je da vam mera bude čapša ili šolja.

1. U jednu činiju staviti šolju brašna i šolju mlake vode, izmešati da se razbiju grudvice Prekriti rastegljivom folijom na kojoj ćete izbušiti vise rupica (moze čačkalicom ili nožem), i ostaviti preko noći. Obzirom da je sada toplije, dovoljno je preko noći, u zimskim uslovima mozda će trebati malo više. Nakon tog vremena na površini ce se odvojiti malo vode i kao blaga pena. Treba da se oseća na brašno koje ste stavili, nikako na kiselo. (S tim što je meni prva faza trajala 19 sati)
2. U to dodati 3 šolje brašna i jednu šolju vode, kašičicu soli (po želji mogu se tada dodati i semenke). Izmešati sve dobro i ponovo prekriti izbušenom folijom.
3. Kada se testo udvostruči u to dodati još brašna ako je suviše retko, ali ne više od jedne šolje, možda oko pola šolje, zavisi koje se brašno koristi, izmešati i sipati u kalup za hleb, po potrebi podmazan.
4. Ostaviti sat-dva da testo ponovo naraste, opet se skoro duplira i onda ga poprskati odozgo vodom, posuti eventualno semenkama, prekriti alu-folijom, ili ako vas kalup ima poklopac, staviti u rernu i peći oko 45min na 180’C, skinuti foliju i peći još nekih 15min da lepo porumeni. Vreme zavisi od vaše rerne.
Za ovaj hleb ja sam koristila samo integralno speltino brašno. Uveče (22h) sam pomesala brašno i vodu, ujutru (10h) dodala ponovo brašno i vodu i so, onda predveče (19h) dodala malo brašna i sipala u kalup i pekla uveče (22h).
Mozda deluje komplikovano, ali zaista nije.
by @Biljana Aleksic Petrovic Sicka

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


18 komentara

  1. Da li moze samo razano ili heljdino brasno da se koristi? Imam speltino al mi nesto gorko pa deca nece da jedu…

    1. Može samo ražano. Sa heljdinim se teško mesi pa se meša sa ostalim brašnima. A što se tiče speltinog, prvi put čujem da je gorko. Da se nije možda pokvarilo?

    2. Joj pa ne znam, u roku je i kupila sam ga pre par dana ciljno zbog brzih lepinjica. Jedino ako je u marketu skladisteno na neodgovarajucem mestu… Inace su mi lepinjice ispale odlicno i zato zelim da isprobam sve recepte sa sajta samo bih smanjila upotrebu spelte. Hvala i samo nastavite sa novim interesantnim receptima 🙂

    3. A koji je proizvođač? Možda je to toga. Tetka je jednom bacila Sickin hleb misleći da se testo ukiselilo, pa je tek posle shvatila da je brašno tog proizvođača drugačije mirisalo nego ono na koje smo navikli

  2. Proizvodjac je Gazdinstvo Jevtic iz Backog Gradista. Ja bas i nemam iskustva sa speltinim brasnom pa ne mogu da procenim.

    1. Da, to brašno je tetki zasmrdelo prvi put. Nije ono loše, nego nije navikla na miris. Možda je prejakog mirisa za vašu decu. Probajte sa Interpakovim ili Organik. Mislim da ona manje mirišu. Mada je Organik najskuplje. A Interpak je najjeftiniji i ima pakovanja od 500 grama

    1. Da, sve vreme koristite izbušenu foliju. A ja sam poslednja dva puta uvijala činiju u ćebe sve do rerne, jer sada nije dovoljno toplo u stanovima

  3. Hleb od spelte pravim ima 9 mjeseci.Poneqad ga mijesam sa ovsenim.Probacu hleb na ovaj nacin pa javljam rezultat.Pozdrav

  4. Upravo sam ga stavila na pecenje. Obzirom da nije fermentisao uvila sam ga u peskir i ostavila jos dodatnih do jutra. Malo se osecao, ali ne na kiselo vec na ne znam sta. Stavila sam na pecenje, pa cu videti… ali definitivno, ako se ne uvecava treba umotati posudu. Pozz

  5. Upravo sam dosla do treceg koraka. Sinoc sam zamesila, jutros dodala brasna, po recepru. Sad kad sam skinula foliju testo se oseca jako kiselo, kao da je pokvareno. Pa me zanima jel moguce? Koristim speltino brasno. Sinoc sam umesila Draganin hleb sa istim i vas sam zadovoljna.

Ostavite komentar