Ova pasta dolazi iz Romanje (Emilia Romagna) i nastala je u doba kada je njom vladala papska drzava. Svestenici, ne bi li se dodvorili damama (zene vlastelina) uzimali su jaja od seljaka i tako ove ostavljali bez istih.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Moja borba sa nedostatkom vremena i hronične neispavanosti se nastavlja. Ne uspevam da se probudim pre 7:30, ali zato uspevam ovih dana da doručkujem pre 10.
Polako ali sigurno idem ka cilju. Prvi jutarnji obrok u 11 se neće ponoviti.
Ovo što sam sad spremala najbolje je napraviti od starog hleba. Ali su se meni prijele prženice, ili neka njihova verzija, pa sam iskoristila svež hleb.
Ali sam ga pre slaganja i ubacivanja u rernu dobro prepekla u suvom tiganju. Mislim na kriške hleba.
Pleh za rernu sam namazala tankim slojem putera i preko složila jedan red hleba.
Plan je bio da hleb zalijem samo sa jajima koje sam začinila biberom i solju, ali sam u poslednjem trenutku odlučila da u celu priču uključim i šunku. Imala sam ćureća prsa u frižideru.
Gornju stranu hleba sam namazala sa malkice putera, malo posolila i stavila prsa. Zatim sam stavila još jedan red hleba. A onda sve prelila sa dva umućena jaja.
I ubacila u zagrejanu rernu.
Peklo se desetak do petnaest minuta na nekih 210 stepeni. Taman dok se istuširate ili obučete.
Uz njih možete da jedete rotkvice, ali mislim da se ajvar mnogo bolje slaže. I ove sendvič – prženice su sasvim dobre i kada se ohlade.
Prijatno!
Ja doruckujem u 10, rucam u 4, a veceram u 9. Da li je to previse kasno? Ne mogu se uskladit drugacije zbog posla..
Uvek je bolje imati doručak pre 10. Ali ako nikako ne možete drugačije….
Mama mi mesi hleb jednom u 5,6 dana , kad ga umesi uglavnom stoji u nekoj kesi da smeksa, i sutra dan obavezno suncokret iz hleba pozeleni. I okolina oko njega. A uvek je pecen. Bilo koje brasno da mesa to se desi. Zbog cega to?