U poslednje vreme ne volim da rizikujem sa ražanim brašnom.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Nedavno sam kupila aparat za galete i moram da priznam da mi dobro dođe. Otvoriš, sipaš, zatvoriš. Dok se okreneš po kuhinji, doručak gotov.
Potrebno vam je:
- 1 jaje
- 3 kašike brašna (ja sam mešala speltino, ječmeno i heljdino)
- prstohvat morske soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 dcl kisele vode
U činiji umutite jaje sa malo soli i praškom za pecivo. Dodajte brašna, vodu i maslinovo ulje. Sve promešajte i ostavite da malo odstoji. Smesa treba da bude malo gušća nego za klasične palačinke.
Zagrejte aparat za galate i sipajte tanak sloj smese. Kada se ispeče, galetu izvadite sa strane, pa sipajte ostatak. Od ove smese ispadnu dve fine, tanke galete. Znači doručak za jednog.
Ako jede vas više povećajte brašno i vodu, ne morate da povećavate broj jaja, osim ako ne pravite tri ili četiri puta veću količinu.
Kada se i druga galeta ispeče, nafilujte je. Možete da kosristite bilo šta: puter, ajvar, svežu mocarelu, sir (ako ste u restrikciji to će sa sirom biti komplikovano jelo), suhomesnato…. Ja sam ovog puta stavila samo narendan kačkavalj.
Nisam već dugo u restrikciji i rado ga jedem. Kada završite sa filovanjem preko toga stavite prviu galetu koju ste ispekli i zatvorite aparat. I sendvič je gotov.
Uz njega sam jela pršutu. Dok bude na popustu u obližnoj radnji biće je i kod mene na stolu.
Prijatno!
Moze li samo sa belancima za one koji su u restrijciji?
Da, može.
sta moze da se desi satestom ako ga spremim uvece a pecem ujutru? ujutru sam bas tanka sa vremenom
Ništa, biće verovatno i bolje. Samo onda ujutru dodajte prašak za pecivo.