Volim da spremam tradicionalna srpska jela, jer mislim da ovaj kraj ima neverovatno bogatu i raznoliku kuhinju.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Sinoć sam pekla hleb i zaspala. Hleb se malo stvrdnuo. Jutros sam po najvećoj kiši šetala pse i pokisala do gole kože. Otvorila frižider i shvatila da više nemam ni putera ni ajvara. Ok, barem imam hleb i šunku. Malo sam pročeprkala po kutijama i našla rikotu. Kupila sam je prekjuče da probam da napravim neki zdrav kolač. Može! Neće biti kolača, al’ će biti doručka.
Hleb je ražani, onaj moj stari u koji ide 300 grama brašna, 300 grama vode, semenke po želji. Malo maslinovog ulja i prašak za pecivo. Za namaz sam pored rikote koristila šunku. Uzela sam Carnex-ovu stišnjenu šunku da probam i moram da kažem da je odlična. Iseckala sam je na sitno, pomešala sa sirom, dodala malo prepečenog susama, soli (pošto rikota nije slana) i mrvicu limunovog soka. Kada sam napravila brdašce na hlebu, sve sam zalila sa malo domaćeg maslinovog ulja.
I dan može da počne!
Prijatno.
Da li smije rikota u restrikciji?
Rikota?U restrikciji?
Zašto da ne, to je mlad sir
Hvala puno na odgovoru!