Kad želite da odmorite od mesa, pečurke su prava kombinacija. Njih u hrono ishrani možete …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Mislim da je ovo recept Lepog Brke, ali nisam sto odsto sigurna. Skoro ga je spremala žena sa kojom razmenjujemo recepte, pa je meni zapao za oko. Lep način da se oprostimo od kiselog kupusa do sledeće sezone.
Za ovaj gulaš vam je potrebno:
- 500 grama mesa (ja sam koristila juneće)
- oko 500 grama kupusa ribanca, mada može i manje
- glavica crnog luka
- 2 čena sitno seckanog belog luka
- začini: so, biber, aleva paprika, lovorov list, kim u zrnu
- 1 pavlaka (ne za one koji su u restrikciji)
- ravna kašika mlevenog lana (ili lanenog brašna)
Propržiti osrednju glavicu crnog luka. Kad postane “staklast”, dodati meso, izrezanog na kockice i dva čena sitno seckanog belog luka. Dodati vrlo malo vode i dinstati 10 minuta. Zatim dodati jednu do dve kašike crvene mlevene paprike, so, biber i naliti vodom. Dinstati dok meso ne omekša napola, a zatim dodati kiseli kupus ribanac, lovorov list i par zrna kima. Poklopiti i krčkati, dok ne omekša kupus i meso do kraja. Zatim u to dodati jednu kiselu pavlaku, pomešanu sa kašikom brašna (u našem slučaju laneno brašno). Još malo krčkati.
E sad, taj dan kada sam spremala ovo jelo, zaboravila sam da nemam pavlaku i lan. Pa sam spremila bez toga. Bilo je tečnije, ali jako lepo.
Sledeći dan sam već nabavila to što mi je falilo, pa sam jednostavno dodala u jelo. Naravno, ne celu količinu, jer je dobar deo gulaša već nestao prethodnog dana. Stavila sam dve kašike pavlake i malo lanenog brašna. I sve posula tucanom paprikom. Uz ovaj gulaš je odlično išao pire od kelerabe.
Prijatno!