Kuva i piše: Ana Ćubela Da se ne lažemo, retko ko …
Kuva i piše:
Jelena Cocco
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Pokušavala je da nam poturi i varijantu sa kelerabom; dobra je, ali nije isto. Ovu salatu pamtim i po odranim prstima, jer je za nju potrebno rendati celer na onoj najsitnijoj strani rendaljke, i to brzo, jer “ako ne požuriš, pocrneće i onda možemo sve da bacimo”.
Ja sam žurila i drala kožu, ali i pored toga, obožavala ovu salatu. I dan danas, posle toliko godina, ne usuđujem se da rendam celer – seckam ga na mašini. No, ipak je bolji rendan.
Dakle….
- 1 manji koren celera
- 1 čaša milerama od 330 ml (to je ona kisela pavlaka kupljena na meru)
- So, biber
Ovo su sastojci za originalnu babinu verziju. Moja današnja ima još i:
- malo limuna
- malo maslinovog ulja
- pečene pinjole (ili bademe za one u restrikciji)
- seckanu stabljiku i listove celera
- cajun mix (cimet, korijander, kumin, djumbir, beli luk, kajenska paprika)
Celer izrendati sto sitnije, odmah posoliti i poprskati sa malo limuna. Umešati sve ostale začine, šta vam je po volji. Može da stoji 2 dana u frižideru (ako opstane) jer posle toga mileram počne da menja konzistenciju.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Prijatno.
PS. Van restrikcije ovakvu salatu možete ponekad i za ručak.
Ja poznajem drugu verziju ove salate. Sjajno ide uz pečenje. Rendani celer, mileram, seckani orasi, rendana kisela jabuka. Pozdrav.
Da, ja sam tako volela nekad da je jedem. Sad mi bude ok samo celer sa rendanom šargarepom, malko pavlake i kaparima. Probajte i tako.
Probaću, hvala 🙂