Savršeni mirišljavi hlepčići

19/03/2018

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

S obzirom na to da radim posao koji nije striktno vezan za radne dane, meni je vikend kada je slobodan dan. Neretko se dešava da to baš bude i vikend, pa se nedelja pretvara u pravi porodični dan.

Od kada ne živim sa mamom, praktikujemo da bar jednom nedeljno zajedno doručkujemo ili ručamo, a nekada i oba. I kada radim i kada ne radim obično subotom ili nedeljom kod mame sam na ručku. Sve ovo pišem, jer za mene je porodica nešto najvrednije, a odmah zatim na toj lestvici su i prijatelji. Uvek sam volela da ugostim drage ljude na nekoj lepoj gozbi, ali bilo je situacija kada smo se slatko smejali, nekada i plakali ili ćutali i uz čašu vode. Ove nedelje su moja porodica bili Ana Ćubela, Jovana Milovanović, Jelena Dejković, Robert Denić, Željko Jaćić i Boris Postovnik <3

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1614344078635043/

Možda smo smislili povod – Pidžama parti, ali realno povod je bila želja da se družimo, smejemo, pevamo, jedemo i kafenišemo….Jovana ne pričaj šta si još donela iz Kraljeva 😉

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Ta čuvena Menemen jaja obećavam već sigurno tri godine, a ja kada obećam nešto to i ispunim. Recept za čuveni turski doručak već postoji kod Ane na blogu hronokuhinja.rs  samo što sada imamo i video pravljenja i neke nove lepe slike.

Uz taj nadaleko čuveni Menemen ( hahahaha, biće da ga je MiMi još i dodatno proslavila) jeli smo, nadam se od danas, čuveni hleb ( ovoga puta u formi lepinjica i hleb mafina – u tigrastim korpicama )

Savršeni mirišljavi hlepčići

A recept za ove ukusne i mirišljave lepinje – hleb je sledeći (mere su za oko 12 lepinjica, a vi shodno količini smanjite ili povećajte mere)

Potrebno vam je:

 • 3 šolje brašna (kod mene je šolja baš velika, oko pola litre ili ti oko 4,5 dcl) – šolja i po speltinog brašna, pola šolje raženog, pola šolje ječmenog i pola šolje heljdinog brašna
 • 5-6 kašika mlevenog lana ( smeđi i zlatni lan)
 • 5 – 6 kašika susama
 • 5 kašika sušenog crnog luka
 • 3 kašike kima
 • 3 kašike čia semenki
 • 3 kašike psilijuma
 • 2 kišičice soli
 • 6-7 kašika maslinovog ulja
 • 3 šolje tople vode (iste šolje kao i mera za brašno)
 • 1 prašak za pecivo

Sve to umešate i ostavite preko noći da stoji u poklopljenoj činiji.  Testo je u mom slučaju nadošlo za 24 sata fermentacije BAŠ!

Prašak za pecivo dodajete pre pečenja i umešate ga u testo ( koje je gušće nego kada ste ga zamesili, ali ne previše tvrdo) mikserom, onim nastavcima za testo ili ako jačate mišiće varjačom.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Možete tako da stavite u pleh ( masa je srednje žitka) ili kao ja da pravite loptice ili stavljate u kalupe za mafine. Ruke kvasite hladnom vodom, vadite gomilice testa i spuštajte kao loptice na papir za pečenje koji ste stavili u pleh. Zasecite unakrst vlažnim nožem, stavite malenu kockicu butera ( to mu daje mekoću, miris i neviđeni ukus) .

Rernu ste naravno već zagrejali na 220, stavite pogačice u rernu i pečete oko 20-25 minuta. Ako vam je rerna jaka ili slaba prilagodite temperaturu da ne pregore ili se ne prepeku spolja a unutra ostanu žive. Ove će na dodir biti ekstremno meke pa će vam se učiniti da su žive, ali kada probate čačkalica tets, ako izađe suva, pečene su. Izvadite ih na resetku od rerne da se hlade.

Bila mi je čast i zadovoljstvo da kuvam za Anu, Jovanu, Jelenu, Roberta, Željka i Borisa, ali svakako i za sve vas divne i tako pozitivne ljude <3

Uživajte! Smejte se, smejte se…..i pevajteeeeeeeee!Ostavite komentar