Savršene piroške od samo 4 sastojka

09/10/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Znala sam da će i taj dan doći. Sve će biti dogovoreno za nedeljni Pidžama party, a onda će neko da otkaže. Mislim, život i veliki broj neočekivanih situacija koje mogu da se dese prosto garantuju takav ishod barem jednom u godinu dana. I upravo se to desilo ove nedelje.

Dogovor je bio da se okupimo Sneža, mira i ja i da nam Mira napravi svoje čuvene piroške, a da Sneža i ja Dodamo još po nešto uz to. I zvoni mi telefon oko 8 ujutru i Mira sva promukla objašnjava kako se tokom noći razbolela i ne može da ustane. Panika, ne, nije potrebno, ipak ostajemo Sneža i ja. Nije da ću morati da se sama snimam, pravim doručak i čitam komentare. Da li da menjamo plan, pravimo nešto novo? Jok, isprobaćemo Mirine piroške pa makar puklo. Miro, pošalji recept.

“Ma nema šta tu komplikovano, samo sve umešaš, praviš što tanje, sečeš uzano da se brže ispeku i nema šta da pogrešiš”, odgovori ona.

I bila je u pravu, odlično pecivo sa samo četiri sastojka, koje je ispalo odlično.

Bilo mi je potrebno malo vremena da pronađem gde sam zaturila oklagiju, ali sam i to našla na vreme.

Pravila sam u dve ture, što možete da vidite i na videu. I prva je bila malo bolja jer je bilo manje brašna, pa pratite tu verziju. Lepše su kada su malo mekše.

Pogledajte video:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/584676095282233/

U principu možete da stavite rauličita brašna, ali kako sam ih prvi put pravila, uzela sam speltino, ipak se sa njim najboje radi. I kako je u pitanju bilo snimanje uživo, bez mogućnosti popravke, nisam želela da se neprijatno iznenadite i da ostanemo bez doručka.

Potrebno vam je:

  • 3 jaja
  • 300 gr brašna + malo za radnu ploču
  • 300 gr sira
  • 1 prašak za pecivo (kesica od 8 gr)

I to je sve od sastojaka. Prvo, po naredbi Mire, koja nam je za vreme lajva suflirala u komentarima, umutite jaja. Zatim dodate smrvljeni sir. Da li ćete to uraditi rukama ili viljuškom, odluka je na vama. Zatim dodajte prašak za pecivo i brašno i sve dobro zamesite rukama.

I ne treba vam nikakva masnoća, voda ili so ako je sir dovoljno slan.

Na radnu ploču pospite malo brašna, ali zaista malo, pa domesite testo. Razvucite ga oklagijom što tanje, možda prst debljine. Secite uže pravougaonike.

U tiganju zagrejte svinjsku mast, ali ne mora da pršti, ja sam piroške pekla na srednjoj temperaturi (pogledajte video). Kada se zarumene sa svih strana, vadite napolje i ubacite novu turu. I tako dok ne potrišite sav materijal.

Uz ove piroške smo imali još par fantastičnih stvari ali one stižu u sledećim receptima na blogu.

Prijatno!

PS. Za one u restrikciji ove piroške spadaju u komplikovana jela koja se jedu jednom deset dana do dve nedelje.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar