Savršena mala pogača

25/09/2015
Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Brze lepinje, male pogače, beskvasni hlebovi, mafini od integralnog brašna….to su stvari po kojima je poznat ovaj blog. Imam sigurno više od 200 recepata na tu temu. I svaki je dobar, manje ili više. Ali ova mala pogača je savršena. Bila je savršena prvi dan, a i drugi, barem ono malo što je od nje ostalo. Mislim da je za njen ukus zaslužno masovno mešanje brašna. Što više vrsta ima u testo, to krajnji proizvod bude ukusniji.

A dok sam je pravila u glavi sam imala ovo:

Možda je i to razlog zašto je ispala ovako dobro 😉 . Ima nešto i u raspoloženju.

Za pogaču vam je potrebno:

  • 150 grama brašna
  • kašičica morske soli
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • pola kašičice mešavine začina za hleb
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 3 kašičice limunovog soka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1, 5 decilitara (otprilike) kisele vode
  • kim i krupna morska so (za posipanje)

Prvo sam pomešala brašna, stavila sam po malo od svega što sam našla u kući: ražano, heljdino, ovseno, integralno pšenično, ječmeno. U to sam dodala so, začine, sodu bikarbonu. kao što sam napisala, pored belog luka u prahu, stavila sa i pola kašičice začina za hleb. Njih imate da kupite u bolje snabdevenim radnjama ili bio šopovima. Ova mešavina se sastoji od: anisa, komorača, korijandera i kima.

Zatim sam dodala ulje, kiselu vodu i limunov sok. Sve sam dobro umešala i dobila sam ovakvu smesu:

Savrsena pogaca s

Stavila sam pek papir u pleh, dobro nakvasila ruke i tako komrim dlanovima uzela smesu iz činije i formirala disk.

Savrsena pogaca 4 s

Disk sam spustila na pek papir, nožem zasekla mali krst po sredini, posula kimom i krupnom morskom soli.

Savrsena pogaca 3 s

Stavila sam u zagrejanu rernu i pekla između 15 i 20 minuta.

I zar nije savršena?

Savrsena pogaca 2 s

Evo i preseka:

Savrsena pogaca 1 s

Prijatno!



7 komentara

  1. Savršena, ja samo mesto začina stavim origano, jer ne volim anis i komorač, stavim i kašičicu psilijuma, kao i kašiku mlevenog lana, uveče umesim, a ujutru samo ispečem, moji se razvaljuju, čak i oni koji kao ne jedu hrono hleb i crne hlebove. Taj beli luk i origano u vrućem hlebu sa putereom ili kajmakom i sa svežom paprikom SAVRŠENSTVO.

Ostavite komentar