Kuva i piše: Jelena Cocco S obzirom na to …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Brze lepinje, male pogače, beskvasni hlebovi, mafini od integralnog brašna….to su stvari po kojima je poznat ovaj blog. Imam sigurno više od 200 recepata na tu temu. I svaki je dobar, manje ili više. Ali ova mala pogača je savršena. Bila je savršena prvi dan, a i drugi, barem ono malo što je od nje ostalo. Mislim da je za njen ukus zaslužno masovno mešanje brašna. Što više vrsta ima u testo, to krajnji proizvod bude ukusniji.
A dok sam je pravila u glavi sam imala ovo:
Možda je i to razlog zašto je ispala ovako dobro 😉 . Ima nešto i u raspoloženju.
Za pogaču vam je potrebno:
- 150 grama brašna
- kašičica morske soli
- pola kašičice belog luka u prahu
- pola kašičice mešavine začina za hleb
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 3 kašičice limunovog soka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1, 5 decilitara (otprilike) kisele vode
- kim i krupna morska so (za posipanje)
Prvo sam pomešala brašna, stavila sam po malo od svega što sam našla u kući: ražano, heljdino, ovseno, integralno pšenično, ječmeno. U to sam dodala so, začine, sodu bikarbonu. kao što sam napisala, pored belog luka u prahu, stavila sa i pola kašičice začina za hleb. Njih imate da kupite u bolje snabdevenim radnjama ili bio šopovima. Ova mešavina se sastoji od: anisa, komorača, korijandera i kima.
Zatim sam dodala ulje, kiselu vodu i limunov sok. Sve sam dobro umešala i dobila sam ovakvu smesu:
Stavila sam pek papir u pleh, dobro nakvasila ruke i tako komrim dlanovima uzela smesu iz činije i formirala disk.
Disk sam spustila na pek papir, nožem zasekla mali krst po sredini, posula kimom i krupnom morskom soli.
Stavila sam u zagrejanu rernu i pekla između 15 i 20 minuta.
I zar nije savršena?
Evo i preseka:
Prijatno!
izgleda vrlo mocno, njama njama….
Fenomenalna, kao i slatka mala izvrnuta torta! 🙂
🙂
Savršena, ja samo mesto začina stavim origano, jer ne volim anis i komorač, stavim i kašičicu psilijuma, kao i kašiku mlevenog lana, uveče umesim, a ujutru samo ispečem, moji se razvaljuju, čak i oni koji kao ne jedu hrono hleb i crne hlebove. Taj beli luk i origano u vrućem hlebu sa putereom ili kajmakom i sa svežom paprikom SAVRŠENSTVO.
I ja obožavam beli luk u hlebu. Naravno, kadf ne moram odmah posle toga da se družim s ljudima 😉 .
Na koju mesavinu zacina na hleb mislite?
Baš se tako zove. Nemam je sad kod sebe da vam pročitam tačan miks.