Savršena krckava salata i domaći “rezanci”

28/06/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Prošle nedelje smo se igrali u kuhinji. A i šta bi drugo radili za vreme Pidžama partija. Milena je imala ideju da od moje pizza palačinke iz rerne napravimo domaće rezance i aromatizovani puter. A ja sam odlučila da će uz njih odlično ići jutarnja salata sa svežom šargarepom.

Recept za letnju pizza palačinku iz rerne je već na blogu samo sam napravila veću količinu jer smo nas tri, dream team za Pidžama žurke, bile na doručku.

Osnovni recept:

  • 1 jaje (ili 2 belanca)
  • 4 – 6 kašika brašna (zavisi koje koristite)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat morske soli
  • 1 dcl mineralne vode
  • 1 dcl obične vode

Umesto jednog, stavila sam tri jaja i sve proporcionalno povećala. Na video snimku možete da vidite kako je smesa izgledala.

Pogledajte video:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1719380938131356/

Brašno i vodu dodajete dok ne dođete do željene gustine, a ona treba da bude malo gušća nego za klasične palačinke. Ukoliko nemate belo heljdino brašno stavite bilo koje drugo.

Pekli smo velike palačinke u rerni po nekoliko minuta. A zatim ih sekli nožem za picu. Možete da ih napravite šire, kao taljatele, to je bila Milenina želja. Ili jako tanke. Sve nože da se vidi na video snimku. I sve se pravi brzinom svetlosti.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Zatim smo rezance prelivali aromatičnim puterom, i za njega recept postoji na blogu. A zatim napravili jednostavnu i odličnu jutarnju salatu. Pomalo krckavu zbog sveže šargarepe i susama.

Potrebno vam je:

  • 3 manje šargarepe
  • 300 grama šunke
  • 3 ili više punih kašika pavlake
  • 3 ili više kašika susama

Susam prvo malo prepecite u tiganju tek toliko da zamiriše i počne da dobija blago žutu boju. Šargarepu narendajte. Mi smo imali pomoć u kući, od milošte nazvanog Boška. I sada ću vam predstaviti mog najboljeg druga. U pitanju je Bosch-ov Maxo Mixx, koji sam nedavno dobla,  i već sam ga nekoliko puta koristila u LIVE videu jer može svašta da radi.

U pitanju je mikser, odnosno blender. Dolazi u nekoliko delova. Motor, odnosno onaj držač u ruci je isti za sve i na njega idu različiti dodaci. Možete da stavite mutilicu na njega, koristila sam je za mućenje jaja i palačinki. Možete da ga nakačite na manji ili veći sud za blendiranje, odnosno seckanje, dobijate oba u kutiji. Pored klasičnog noža za seckanje postoji i dodatak za rendanje. A i dodatak da od njega napravite klasični ručni mikser. Eto, zato je on moji novi najbolji drug u kuhinji. Sa manjom činijom i nožem sam ga čak nosila na more.

Ali da se vratimo na salatu.

Kada ste izrendali svežu šargarepu, stavite je u činiju, pa na trake isecite i šunku. Dodajte i nju, pa pavlaku, pa blago prepečen susam. Morsku so i začine dodajte po želji. Sve dobro promešajte.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ovakvu salatu možete da koristite ne samo za rezance, već je odlična i za sendviče. I jako je lepa i kada je hladna. I može da se jede i u restrikciji.

Izvinjavam se što slike nisu na nivou kao obično, ali s obzirom na to da gostujem po tuđim kućama dok moja kuhinja ne bude gotova, nemam baš mnogo uslova i izbora. Ali je sve bilo preukusno, posebno krckava salata.

Prijatno!

 



Ostavite komentar